Dubbelt Philip Morin i Porsche-kvalet i Karlskoga

Philip Morin var snabbast i fredagens båda testpass på Gelleråsbanan utanför Karlskoga. På lördag följde han upp den insatsen med att dominera kvalet i Porsche Carrera Cup Scandinavia.
Morin var snabbast i både Q1 och Q2 vilket ger hon pole position i söndagens båda race. Vid sin sida i första startled kommer han att ha mästerskapsledande Jocke Mangs och gästföraren, femfaldige STCC-mästaren Richard Göransson.

Philip Morin kom till Karlskoga utan någon riktig toppinsats från tidigare kval i mästerskapet. På Gelleråsbanan var det aldrig något snack även om både Mangs och Göransson försökte peta bort honom från förstaplatsen. Närmast var Mangs. I Q1 var han bara 52 tusendelar efter norrlänningen, som självklart var nöjd över att ha säkrat säsongens första pole position.
– Det var på tiden tycker jag själv i alla fall. Jag hade en bra känsla redan under testerna i går och är betydligt mer avslappnad nu än jag varit tidigare i år. Jag lyckades få ut ett bra varv i båda kvalomgångarna. De var inte perfekta men jag använde däcken till max. Jag är nöjd med min insats och ser fram emot morgondagen, säger Morin som saknar en raceseger i årets mästerskap.
• Kommer den i morgon?
– Ja, förhoppningsvis. Det är det vi siktar på.

Men Philip Morin får räkna med konkurrens om segern i söndagens båda heat. Inte minst från Jocke Mangs och Richard Göransson.
– Med startposition två och tre har vi ett bra utgångsläge och jag tror att jag har en snabb bil för racen i morgon, sa Mangs som precis som Morin noterades för sitt bästa kval för säsongen.
– Q1 var jättebra. Q2 var också bra men jag missade lite på något av varven så tiden blev väl inte lika bra som den borde ha varit. Men jag är nöjd, det här var som sagt mitt bästa kval hittills i år.

Richard Göransson, som gör ett gästspel i Porsche Sveriges 911 GT3 Cup, var med i toppen redan under fredagens tester. I kvalet tog han ett steg till genom att bli trea i Q1 och tvåa i Q2.
– Det gick bättre i dag, men fortfarande är det så att jag kört bilen för lite för att få till ett perfekt varv, säger Göransson som inte har någon tidigare tävlingserfarenhet i en Porsche. Åtminstone inte på bana.
– Jag körde en Porsche i Safarirallyt för några år sedan, men där var det inte mycket asfalt, konstaterar han med ett leende.
Göransson lär sig något nytt om bilen för varje pass och efter den imponerande kvalinsatsen fanns det naturligtvis ingen anledning för honom att ändra sin målsättning att vara med och kriga om de översta pallplatserna på söndag.
– Nej, nu är jag ju med där uppe från början i racen. Hade jag startat åtta hade det sett sämre ut.

Bakom topptrion Morin, Mangs och Göransson fick Lukas Sundahl och Robin Hansson ihop bäst kvalfacit med var sin fjärde- och femteplats. Till Q2, där de åtta bästa från Q1 gjorde upp om de främsta startpositionerna, avancerade även Oscar Palm, Lars-Bertil Rantzow och Pontus Fredricsson i nämnd ordning.

Kval Porsche Carrera Cup Scandinavia, Karlskoga 12 augusti.
Q1.

1. Philip Morin, Official Team Martinet by Almeras, 1:03.610
2. Jocke Mangs, bennys, +0.052
3. Richard Göransson, Mtech Competition, +0.192
4. Lukas Sundahl, Sundahl Racing, +0.201
5. Robin Hansson, Fragus Motorsport, +0.311
6. Oscar Palm, Team CBC, +0.313
7. Lars-Bertil Rantzow (M), Mtech Competition, +0.664
8. Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, +0.807
9. Magnus Öhman (M), Mtech Competition, +0.841
10. Anton Marklund, bennys, +0.867
11. Mats Karlsson (M), Cirkus Karlsson Racing, +0.988
12. Peter Eriksson (M), Team CBC, +1.825
13. Thomas Karlsson (M), Mtech Competition, +1.927
14. Ingvar Mattsson (M), Mattssons Fasterners, +3.105
15. Anssi-Jukka Kasi (M), PWR Racing Customer Team, +3.612

Q2.
1. Philip Morin, Official Team Martinet by Almeras, 1:03.434
2. Richard Göransson, Mtech Competition, +0.143
3. Jocke Mangs, bennys, +0.271
4. Robin Hansson, Fragus Motorsport, +0.377
5. Lukas Sundahl, Sundahl Racing, +0.378
6. Lars-Bertil Rantzow (M), Mtech Competition, +0.663
7. Oscar Palm, Team CBC, +0.748
8. Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, +0.841