Hugo Nerman tillbaka överst på pallen i Formula STCC Nordic

Efter sex raka segrar fick Hugo Nerman nöja sig med dubbla andraplatser i Formula STCC Nordic i Falkenberg för en månad sedan. Nu är han tillbaka överst på pallen. På Gelleråsbanan utanför Karlskoga vann nämligen skåningen lördagens race, det första i serien efter sommaruppehållet.
I morgon hoppas Nerman även säkra säsongen åttonde triumf.

I regnet på Gelleråsbanan tog mästerskapsledande Hugo Nerman täten från pole position. Bakom uppvaktades han emellertid hårt av teamkompisen i Ward WestCoast Junior Team, Philip Hall.
– Jag kände att Philip var lite snabbare på de inledande varven, men så ska man ju ta sig förbi också. Jag valde att ta det lite lugnare och låta Hall eller de bakom honom stå för misstagen, säger Nerman.
Han fick rätt. På det tredje varvet hamnade Hall utanför banan och tappade ner till femte plats. Konsta Lappalainen tog över andraplatsen, men förlorade snart närkontakten med Nerman. Finländaren fick i stället koncentrera sig på Edward Jonasson som ville, och tog sig om. På det åttonde varvet bromsade sig Jonasson om Lappalainen i Trösen. På samma varv avancerade Hall upp till tredje plats i en grymt sen inbromsning i Ejes kurva. På samma ställe hade han tagit sig om William Alatalo något varv tidigare.

Nerman, Jonasson och Hall. Så var ställningen ut på det sista varvet då Hall för tredje gången bromsade sent i Ejes kurva, den här gången för att försöka ta sig om Jonasson. Omkörningsförsöket slutade med att båda bilarna hamnade i sandfållan.
– Jag vet inte vad som hände. Antingen stängde jag för mycket eller så bromsade han ingenting. Smällen tog i sidan, men som tur var kunde jag ta mig upp på banan igen, sa Jonasson efteråt.
Incidenten öppnade för William Alatalo som från fjärde plats kunde ta målflagg som tvåa närmast följd av Jonasson.
– Det var min tredje pallplats den här säsongen. Jag tog in mycket på Nerman på slutet och hade det varit några varv till hade jag säkert klippt honom också, sa Jonasson.
Philip Hall tvingades bryta efter kollisionen med Jonasson och bakom topptrion tog sig Konsta Lappalainen, Mi Maijala, Emil Heyerdahl och Jacob Palm in på platserna fem till sju.
Racets nionde förare, finländaren Jesse Samlenautio, tvingades dessvärre bryta med tekniska problem redan på formationsvarvet.

Med ytterligare en seger i bagaget utökade Hugo Nerman sin ledning till Lappalainen i mästerskapstoppen. Inför söndagens race i Karlskoga är han 70 poäng före finländaren i tabellen.
– Det är skönt att vara tillbaka överst på pallen, men jag tar ett race i taget och sedan får man se på mästerskapet när alla heat är över, säger Nerman.

Resultat.
Formula STCC Nordic, Karlskoga 12 augusti.

1. Hugo Nerman, Ward WestCoast Junior Team, 1:16.616
2. William Alatalo, Kart In Club Driving Academy, +4.502
3. Edward Jonasson, Trojnar Racing, +6.440
4. Konsta Lappalainen, Kart In Club Driving Academy, +8.850
5. Mi Maijala, Kart In Club Driving Academy, +25.474
6. Emil Heyerdahl, Erik Heyerdahl, +26.388
7. Jacob Palm, MK Scandia, +42.358
8. Philip Hall, Ward WestCoast Junior Team, +1 Lap
DNF. Jesse Salmenautio, Kart In Club Driving Academy, DNF

Bilder.
Foto: Tony Welam.