Stig Blomqvist delar Porsche med sonen Paul i Swedish GT

En av Sveriges genom tiderna mest framgångsrika förare kommer till Anderstorp. Det är rallylegenden Stig Blomqvist som ska köra Swedish GT tillsammans med yngste sonen Paul – i Porsche´s gästbil av modell 991 generation 2.

Stig har en närmast ofattbar karriär bakom sig med VM-titeln från 1984 som absoluta höjdpunkt. Han har vunnit Svenska Rallyt inte mindre än sju gånger, brittiska RAC-rallyt två gånger och tagit SM-guld vid nio tillfällen. Som den tävlingsmänniska han är så har ingen gren inom bilsporten varit honom främmande med SM-guld också i rallycross, backe och på bana. Därtill två segrar i Race of Champions i en karriär som spänner över mer än 50 år!

Stig förknippas av många med SAAB och var tillsammans med Per Eklund ett ankare i deras fabrikssatsning tills den lades ner 1980. Efter det har han tävlat för en rad olika märken och bland annat kört Ford, Lancia, Opel, VW, Peugeot, Nissan, Mitsubishi och Subaru. Under senare år har han inte tävlat lika regelbundet men ändå gjort tillfälliga inhopp i historiska tävlingar – både på bana och rally. Men en så modern bil som Porsche 991 Cup har han förstås aldrig stått på startlinjen med förut.

Paul Blomqvist är lillebror till DTM-föraren Tom och precis som brorsan uppväxt på Nya Zeeland. Efter framgångar i karting i hemlandet körde han svenska Formel Renault 1,6 2013 men har sedan dess tävlat sparsamt. Nu får 21-åringen en helt ny utmaning i den betydligt tyngre och starkare Porsche´n.

Swedish GT består av två deltävlingar varje helg – med obligatoriska depåstopp och möjlighet att byta förare. Det första körs lördag sen eftermiddag och det andra mitt i TV-fönstret på söndag.

Stig och Paul Blomqvist. Foto: Tony Welam