Lukas Sundahl har inte släppt mästerskapstiteln med blicken

Han är tvåa, 15 poäng bakom Jocke Mangs när Porsche Carrera Cup närmar sig slutet. Lukas Sundahl får svårt att vinna mästerskapet av egen kraft, men den unge smålänningen har långt ifrån släppt segerpokalen med blicken.
– I Anderstorp i helgen är målsättningen att krympa avståndet till Jocke så mycket det går för att kunna sätta ordentlig press på honom i finalen på Mantorp Park, säger Sundahl.

Jocke Mangs har två tidigare titlar i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Han vet hur man vinner och teamet han kör för, bennys, vet det också. De vann mästerskapet med Fredrik Larsson i fjol. Då var Mangs trea.
2016 slutade Lukas Sundahl på sjunde plats för familjeteamet Sundahl Racing. Han var mer än 70 poäng från guldet. I dag är den 20-årige Växjöföraren Jocke Mangs främste utmanare om titeln.
– Samtidigt som vi hittat rätt med grundinställningen på bilen har jag tagit ett kliv i min utveckling som förare. Framförallt tycker jag att jag lärt mig att plocka ut någon tiondel till när det verkligen gäller, som i kval till exempel, säger Sundahl.

Första segern i Falkenberg
Riktigt kvalsnabb var Sundahl i Falkenberg. Där lyckades han köra till sig dubbla pole positions. I det andra racet tog han sin första seger i Carrera Cup-karriären, men det första tvingades han bryta efter att ha fått tekniskt flagg. Då låg Sundahl tvåa, en placering som, om han tagit sig i mål, gett 18 poäng. Nu fick han nöja sig med fyra i stället.
– Men även om jag hade otur i det första heatet är ändå tävlingen i Falkenberg mig bästa hittills i år. Vi var nästan snabbast varje gång vi var ute på banan, säger Sundahl, som hoppas på en liknande insats i Anderstorp.

Hoppas på hjälp
Och det kan behövas. I Porsche Carrera Cup skiljer det bara två poäng mellan de främsta placeringarna i ett race. Tillkommer gör bonuspoäng för pole position och snabbaste varv.
– Vinner jag samtliga, resterande race och Jocke är tvåa räcker det ändå inte för seger. Jag måste dessutom ta hem alla kvarvarande bonuspoäng.
Att lyckas med det sistnämnda är ingenting Sundahl räknar med. Han är ganska klar över att han måste få hjälp för att kunna snuva Mangs på titeln.
– Vår plan är att vara före Jocke i de race som återstår, vilket i min själ inte kommer att vara lätt, och samtidigt hålla tummarna för att vi kan få hjälp av någon av de andra förarna.
Oscar Palm, Philip Morin, Robin Hansson, Pontus Fredricsson, Lars-Bertil Rantzow… Det finns många med kapacitet att blanda sig i toppen och kanske spela en avgörande roll i kampen om titeln.
Tur och otur är andra faktorer som kan bli avgörande.
– Jag och många med mig har haft tävlingshelger där vi tvingats bryta race eller inte fått med oss några bra resultat. Någon sådan helg har inte Jocke haft ännu, konstaterar Sundahl och tillägger:
– Man kan hoppas, eller inte. Det är så himla jämnt i det här mästerskapet. Man kan vara jättesnabb och ändå bara bli femma eller sexa.

88 poäng kvar att köra om
Att sia om upplösningen i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2017 är näst intill omöjligt. Det enda som man kan slå fast är att det återstår 88 poäng att tävla om, 44 i Anderstorp nu i helgen och ytterligare 44 på Mantorp Park 15-16 september.
– Jag är 15 poäng efter Jocke, men det är ju ganska lite med tanke på hur många poäng det återstår att köra om, konstaterar Sundahl optimistiskt.
88 poäng ger dessutom möjlighet för fler att blanda sig i toppstriden, om Mangs och Sundahl skulle misslyckas. Inför de två avslutande deltävlingarna är Oscar Palm trea, bara 13 poäng bakom Sundahl. Han skuggas i sin tur av Philip Morin som inte har Robin Hansson speciellt långt efter sig.

I Masters Cup för förare över 40 år är det Lars-Bertil Rantzow i fortsatt topp trots att han fick nöja sig med dubbla andraplatser bakom Mats ”Snickar-Matte” Karlsson senast i Karlskoga. Rantzow toppar tabellen före teamkompisarna i Mtech Competition, Magnus Öhman och Thomas Karlsson.

Tidsschema Porsche Carrera Cup Scandinavia, Anderstorp 1-3 september
Fredag 1 september

Kl 12.50: Test 1 (45 min)
Kl 15.05: Test 2 (45 min)

Lördag 2 september
Kl 11.00 Kval, Q1 och Q2 (17+8 min)
Kl 15.00: Race 1 (20 min)

Söndag 3 september
Kl 09.50: Warm Up (10 min)
Kl 14.25: Race 2 (18 min)