Häftig titelduell att se fram emot i Porsche Carrera Cup Scandinavia

Det blir en häftig final i Porsche Carrera Cup på Mantorp Park 15-16 september.
Efter helgens deltävling i Anderstorp skiljer det nämligen bara sex poäng mellan mästerskapsledande Jocke Mangs och tvåan Lukas Sundahl.
I söndagens race på den tidigare Formel 1-banan i Småland var Sundahl tvåa och Mangs trea bakom suveräne segraren, hemmasonen och gästföraren Felix Rosenqvist.

Felix Rosenqvist tog starten från pole position och var sedan aldrig hotad. Segern var lika klar som efterlängtad. I lördagens heat gjorde sig nämligen Rosenqvist skyldig till ett misstag i exakt samma position, körde av och bröt.
– I går satt jag och började drömma lite. Jag hade en bra ledning och bestämde mig för att börja fisåka. Det är aldrig bra att göra det. Det är bättre att bara ladda så i dag fortsatte jag att gasa hela vägen till mål, sa Rosenqvist vars seger självklart var uppskattad av hemmapubliken.
– Kul att vinna såklart. Jag har bra support här från bygden och det var roligt att det kom så mycket folk.

Bakom Rosenqvist tog Växjöföraren Lukas Sundahl hand om andraplatsen i starten, närmast följd av Jocke Mangs från team bennys. Toppduon drog ifrån övriga fältet och även om luckan mellan mästerskapets toppduo inte var stor var den ganska konstant loppet igenom.
– Jag var aldrig stressad. Jag känner mig jättetrygg när Jocke är bakom för jag vet att han varken riskerar eller hittar på något, säger Sundahl.
Andraplatsen innebar att Sundahl tog in ytterligare poäng till de han krympte avståndet med tack vare lördagens kvalinsats och raceseger. Inför finalen på Mantorp Park är han bara sex efter.
– Det är ju mindre än när vi kom hit i alla fall. Vi var 15 efter Mangs när vi kom hit och målet var att ta in på honom och det har vi gjort.

Trots att Mangs´ ledning minskade i Småland var han ändå ganska nöjd med sin insats – en fjärde- och en tredjeplats.
– Jag gjorde en miss i går, men jag är ändå glad för här i Anderstorp har det verkligen aldrig gått bra för mig oavsett i vilken klass jag kört. Jag trivs inte på banan helt enkelt, säger Mangs, som känner sig ganska trygg med en ledning på sex poäng inför finalen.
– På Mantorp har jag säkrat titlar förr och den här gången kan jag vara bakom Lukas i båda heaten och ändå bli mästare. Det är klart att jag har respekt för honom och att han också kommer att vara jättesnabb, men jag känner mig betydligt mer lugn inför den helgen än vad jag gjorde inför den här.

Bakom söndagsheatets topptrio bjöd Robin Hansson, Lars-Bertil Rantzow, Pontus Fredricsson och Oscar Palm på en publikfriande duell. Hansson tog fjärdeplatsen till slut, men uppvaktades av Rantzow, som med sin femteplats tog andra segern för helgen i Masters Cup, ”mästerskapet” för förarna över 40 år.
– Jag hade en fantastisk bil och kände att jag var snabbare än Hansson. Jag var på och stötte, men han gjorde inget misstag, sa Rantzow.
Oscar Palm, femma och sjua i Anderstorp, är kvar på tredje plats i tabellen, men avståndet till Robin Hansson är inte mer än sex poäng. Det är med andra ord även upplagt för en häftig bronsduell på Mantorp Park.

Pontus Fredricsson var sexa i söndagens race och klockades, för första gången i Carrera Cup, för bästa varvtid av de ordinarie förarna (Rosenqvist var snabbare), vilket gav en bonuspoäng. Fredricsson var dubbelsexa och gick förbi Philip Morin och upp till femte plats i tabellen. Morin, som stod över helgens deltävling till förmån för Porsche Mobil1 Supercup på Monza i Italien, har fem poäng upp till Fredricsson i årets sista deltävling.