Ny VM-förare gör entré när riksmästare i Swedish GT ska utses

Avgörandet i Swedish GT närmar sig med stormsteg. Förutom att titlarna i GTA och GTB ska delas ut under finaltävlingen på Mantorp Park 15-16 september så ska också årets riksmästare utses.
Under säsongens sista tävlingshelg ska dessutom Prins Carl Philip dela Volvo med en ny VM-förare – den tredje för året.

Trots att en tävlingshelg återstår är det klart att duon Daniel Roos/Erik Behrens tar hem GTB-klassen. I ALFAB`s McLaren 570S GT4 har man dominerat och vunnit inte mindre än sju av de åtta deltävlingarna hittills. Men ett mål finns kvar – Riksmästerskapet för GT-förare. En titel som går till de som samlar flest poäng oavsett klass och här har Daniel och Erik också kopplat greppet på ledarna i GTA – Fredrik Larsson/Ingvar Mattsson i Ferrari 488 Challenge.
Men marginalen är liten. GTB-dominanterna har samlat ihop 175 poäng medan förarna i Mattsson-Ferrari´n nått upp till 163.

Om Roos/Behrens fortsätter på samma sätt som förut och tar hem båda segrarna i helgen så är saken förstås klar, men det behövs bara ett litet missöde för att RM-titeln ska gå dem ur händerna. Förutsatt att Larsson/Mattsson åter tar full pott – något som inte är självklart med tanke på att man bara vunnit dubbelt en gång förut i år. Det skedde senast på hemmabanan Anderstorp Raceway, där den motorstarka 488:an passar extra bra.
– Lite speciellt att slåss om en titel med ett ekipage som går i en annan klass, men vi kan ju inte göra annat än att fokusera på vårt eget, säger Daniel Roos, som även i fjol vann GTB tillsammans med Erik Behrens.

GTA-klassen är dock inte helt avgjord. Jan Brunstedt i Audi R8 och Prins Carl Philip i Volvo Solution F har fortfarande en teoretisk chans att passera Larsson/Mattsson. Men i så fall måste ledarna misslyckas totalt samtidigt som någon av Brunstedt och Prins Carl Philip tar full pott. Till Brunstedt skiljer det 46 poäng och 50 återstår att köra om…
Prins Carl Philip kommer till Mantorp Park och är givetvis revanschsugen efter att ha kammat noll senast. Efter att ha delat bilen med Thed Björk tre gånger och Nick Catsburg en gång, så är det nu argentinaren Néstor Girolami´s tur att ta vid. Girolami som i likhet med Björk och Catsburg normalt tävlar i WTCC som fabriksförare för Volvo.

Finalen på Mantorp Park är ett fredag/lördag-event, vilket innebär att Swedish GT kör sitt lite längre lopp redan fredag eftermiddag medan det kortare, TV-sända, avgörs på lördag.

Prins Carl Philip. Foto: Tony Welam/STCC