Joel Jern jagar tredje titeln för året – och andra raka JSM-guldet

I Anderstorp säkrade han såväl Clio Cup- som den nordeuropeiska titeln, NEZ.
I finaltävlingen på Mantorp Park, som avgörs fredag och lördag, ska Joel Jern försöka ta sin tredje titel för året – junior-SM.

16-åringe Joel Jern från Skara är storfavorit till sitt andra raka JSM-guld. Men klart är det inte. 75 poäng finns att köra om i säsongens tre sista JSM-race och inom ramen för den poängskörden finns såväl Joels teamkompis i STC Racing, Anthon Caldana, liksom 2015 års juniormästare, Julius ”Julle” Ljungdahl från Norrtälje.
Mellan Caldana och Ljungdahl skiljer en enda poäng inför epilogen. De båda gör i första hand upp om mästerskapssilvret, men skulle Jern svikta eller drabbas av tekniska bekymmer, och de bjuds in i guldstriden, kommer ingen utav dem att tacka nej.

I sin Renault Clio har Joel Jern dominerat sin klass från start den här säsongen. ”Julle” Ljungdahl vann visserligen premiärracet på Ring Knutstorp första helgen i maj, men sedan var det varit Jern för nästan hela slanten. Både i Clio Cup, North European Zone och junior-SM.
Hittills i år har han vunnit sex av elva race – alla mästerskap inräknade – och stått på pallen i fyra av de fem övriga. Ett imponerande facit – och ett guldrecept.

Clio Cup avgjordes i förtid senast på Anderstorp. Då valde Jern, Caldana och Ljungdahl att avanmäla sig i protest mot en konkurrent varpå mästerskapet avslutades med hänvisning till för få deltagare – två stycken.
Junior-SM rullar dessbättre vidare och avslutar säsongen med tre race på Mantorp Park. Ett på fredag och två dagen därpå.

Ställningen i junior-SM efter 9 av 12 race.
1) Joel Jern, STC Racing, 193 poäng
2) Anthon Caldana, STC Racing, 150
3) Julius Ljungdahl, Ljungdahl Racing, 149

Slutställning Renault Clio Cup 2017.
1) Joel Jern, STC Racing, 183 poäng
2) Julius Ljungdahl, Ljungdahl Racing, 131
3) Ilmari Korpivaara, Kart In Club Driving Academy, 123
4) Anthon Caldana, STC Racing, 119
5) Aleksi Kalsta, Kart In Club Driving Academy, 90
6) Johan Carlström, Carlström Racing/Brovallen Design, 60

Slutställning North European Zone, NEZ, 2017.
1) Joel Jern, Sverige, 93 poäng
2) Julius Ljungdahl, Sverige, 78
3) Anthon Caldana, Sverige, 62
4) Ilmari Korpivaara, Finland, 54
5) Aleksi Kalsta, Finland, 49
6) Johan Carlström, Sverige, 18