JSM lever efter Caldanas första seger

Anthon Caldana vann det första av tre JSM-heat under finalhelgen på Mantorp Park. Västgöten styrde sin Renault Clio till seger efter att ha bromsat sig förbi teamkompisen i STC Racing, Joel Jern, i Mjölbysvängen på det sista varvet.
Resultatet innebar att junior-SM ännu inte är avgjort – och att Caldana tog ett litet grepp om silverplatsen före Julius ”Julle” Ljungdahl.

Joel Jern kom till Mantorp Park med en tuff uppladdning i benen. Magsmärtor och sjukhusbesök innebar att han tvingades stå över torsdagens båda testpass.
I lördagens kval satt årets Clio Cup-mästare emellertid bakom ratten igen för att skaffa sig bästa tänkbara utgångsläge inför slutspurten i junior-SM.
Joel noterades också för bästa tid i kvalet och stod i pole position. Men snabbast iväg var Ljungdahl. För snabb skulle det visa sig. Han tjuvstartade och fick ett så kallat drive trough-straff vilket gjorde det omöjligt för honom att bli bättre än trea.
I täten stormade Jern mot segern, tätt följd av Caldana.
På det sista varvet bromsade sig emellertid Caldana förbi, tog sin första seger för säsongen och gjorde ett litet ryck mot andraplatsen i JSM.
– Det känns riktigt kul med första segern. Nu fick jag en större lucka till Julle, men silvret är inte klart ännu, sa Caldana.
50 poäng totalt återstår att köra om i lördagens race. Efter fredagens andraplats leder Jern med 36.
– När Anthon attackerade mig in inbromsningen för Mjölbysvängen ville jag inte att det skulle bli något dumt. Kan jag bara ta mig i mål i lördagens första heat och bärga en tredjeplats och 15 poäng där är JSM-titeln klar, säger Jern.

”Julle” Ljungdahl var något dämpad och tyckte att STC-duon teamkörde. Tredjeplatsen innebar att han har elva poäng upp till Caldana och silvret i junior-SM. Men tro inte att han gett upp.
– Vinner jag racen i morgon hjälper det inte om Caldana är tvåa i båda. Hur svårt kan det vara? säger Ljungdahl med ett leende.

Resultat.
Race 1 junior-SM, Mantorp Park, 15 september.

1. Anthon Caldana, STC Racing, 1:28.471
2. Joel Jern, STC Racing, +0.143
3. Julle Ljungdahl, Ljungdahls Entreprenad AB, +14.816

JSM efter 10 av 12 race
1. Joel Jern, 211 poäng
2. Anthon Caldana, 175
3. Julius Ljungdahl, 164