Besviken Philip Morin blickar framåt – final i Porsche Mobil1 Supercup nästa helg

Det blir ingen plats i Porsche Motorsport Junior Programme 2018 för Philip Morin. Uttagningen på tyska Lausitzring för några veckor sedan gick visserligen bra för 21-åringen från Luleå, men platsen gick till tre år yngre Julien Andlauer, årets mästare i Porsche Carrera Cup Frankrike.
– Det är klart att jag är besviken, men det kommer fler chanser, säger Morin, som redan nästa helg får möjlighet att visa Porsche Motorsport vad han går för i säsongsavslutningen i Porsche Mobil1 Supercup.

Philip Morin hade gärna vunnit uttagningen på Lausitzring, fått en plats i Porsche Motorsport Junior Programme och grundplåten till en styrning i Porsche Mobil1 Supercup 2018.
– Att vinna var målet och självklart är det tråkigt att jag inte lyckades. Men jag var nog mer besviken att jag inte vann i fjol. Då var jag mer nyfiken på Supercupen, att få tävla internationellt med Porsche och mycket annat som det innebär att ta ett steg in i den här världen. Mycket av det jag såg fram emot då har jag ändå upplevt tack vare min premiärsäsong i Supercupen. Jag har fått prova på, känt på motståndet och vet vad som förväntas av mig. Jag vet att det finns betydligt fler sätt än junioruttagningen att bevisa för Porsche Motorsport vad jag går för, säger Morin.

Uttagningen bjöd de åtta uttagna förartalangerna från hela världen på tuffa prov. Inte minst blev de ytter förutsättningarna en utmaning. Både för förarna och juryn.
– Första dagen kom det jättemycket regn och den andra bjöd på upptorkande bana, så det måste ha varit svårt att jämföra förarnas prestationer. Förhållandena var väldigt olika för de som körde först och de som körde sist båda dagarna.
Philip Morin var nöjd med sin prestation.
– Jag tycker att den var stabil från min sida. Jag satsade väldigt mycket på att inte göra några misstag. Jag tycker jag gjorde en gedigen insats och var inte missnöjd med något moment egentligen, säger han.
Ändå räckte det inte hela vägen och med tanke på vädret kanske förarnas resultat under säsongen spelade stor roll i juryns bedömning.
– Jag tror det var svårt för Porsche att ta beslut utifrån uttagningen just på grund av de ytter förhållandena. Tittar man på hur det gått i år så har Julien haft en jättebra säsong. Han vann det franska mästerskapet övertygande och det tror jag absolut att han hade med sig i bagaget. Sedan är han väldigt ung fortfarande och har ändå mycket erfarenhet. Det tror jag också talade för honom gentemot övriga kandidater som var lite äldre, säger Morin vars egen säsong inte varit lika framgångsrik.
I Porsche Mobil1 Supercup är han elfte man totalt och femma i tabellen för nykomlingar inför avslutningen i Mexiko nästa helg. I Porsche Carrera Cup Scandinavia, där han avslutade med dubbelseger i finalen på Mantorp Park, fick han nöja sig med femte plats sedan han just på grund av Supercupen tvingades stå över två deltävlingar.
– Resultatmässigt har vi kanske inte nått upp till de förhoppningar vi hade inför säsongen. Vi har visat på bra prestationer som uppkörningar i enstaka tävlingar, men inte hållit ihop det över hela säsongen, säger han och syftar då i första hand på sitt premiärår i Supercupen.

Porsche Mobil1 Supercup är vad Morin siktar på att köra även 2018. Gärna i kombination med en annan serie för att få så mycket körträning som möjligt.
– Om jag har möjlighet att köra Supercupen och ytterligare ett mästerskap så är Sverige absolut ett starkt alternativ. Porsche Carrera Cup Scandinavia är verkligen en kanonserie och jag tycker det är jättekul att köra på hemmaplan.
Men planerna för 2018 ligger fortfarande en bit bort. Just nu koncentrerar sig Philip Morin i första hand på att avsluta årets säsong på bästa sätt. Dubbelrace väntar i Supercupepilogen i Mexiko nästa helg och i norrlänningens förberedelser ingår ett stopp i England på den långa flygresan över Atlanten. Han ska nämligen till Izone Driver Performance, en anläggning på Formel 1-banan Silverstone.
– Banan i Mexiko är ny för mig och alla andra i serien så därför gör jag ett stopp på Izone där jag kommer att köra simulator måndag eftermiddag och tisdag förmiddag innan vi reser vidare, berättar han.