Krister Andero – nykomling med ambitioner i Porsche Carrera Cup

Porsche Carrera Cup-familjen växer. 2018 gör Krister Andero från Falköping entré i det skandinaviska mästerskapet. Han har köpt en Porsche 911 GT3 Cup av den senaste modellen (991 generation II) och siktar högt i sin debut i mästerskapet.
– Jag är en sån där som gillar att vinna vet du, säger han på klingande västgötska och ler.

Krister Andero, 50 år, är en erfaren nykomling i klassen. Han kommer närmast från Swedish GT, men började tävla redan i början på 1990-talet. Han har med framgång bland annat kört Porsche Cup, GTR och Euro GT.
– Främsta meriten är från 2001 då jag vann min klass i Euro GT som avgjordes på banor i åtta europeiska länder. I GTR-serien, föregångaren till Swedish GT, var jag tvåa ett år. De senaste säsongerna har jag bland annat kört Modsport och Roadsport som jag vunnit två respektive en gång.
Till 2017 ville västgöten, som tidigare hette Krister Andersson (bytte efternamn när han gifte sig), tävla på lite högre nivå igen och valde Swedish GT i en Porsche 997 från 2008.
– Det gav verkligen mersmak, men bilen jag kört i år får jag inte använda i de här sannanhangen kommande säsong så jag behövde hitta något nytt. Jag har sneglat på Porsche Carrera Cup Scandinavia under många år och tycker att klassen sett väldigt kul och intressant ut. Därför har jag bestämt mig för att prova på den och se hur långt jag räcker till. Jag har valt att köpa en helt ny bil för att vara med i matchen på ett bra sätt, säger Andero, som redan hunnit bekanta sig med många av sina blivande konkurrenter.
– Vi köpte in oss i Porsches cateringverksamhet under säsongen och det har varit trevligt på alla sätt och vis att umgås med Porschegänget.

Krister Andero är en trogen Porsche-förare – har aldrig tävlat med något annat märke än Porsche – och det är ingen tvekan om att det är en ambitiös nykomling Porsche Carrera Cup Scandinavia får stifta bekantskap med kommande säsong.
– Målsättningen är hög. Vi får se hur långt det räcker. Men jag är inte där bara för att ha roligt. Jag kommer att satsa för höga placeringar, slår han fast.
Precis som i Swedish GT, där han blev tionde man i GTA 2017, kommer västgöten att driva nya bilen i eget team bestående av honom själv och tre mekaniker.
– Jag är lite ensamvarg och vill gärna få testa mina egna idéer, så det är väl lite därför jag vill driva mitt eget team. Jag är inte bara en förare som sätter mig i en färdig bil och kör utan jag vill vara med och själv skruva lite och få testa av mina egna tankegångar när det gäller set up och sådana saker. Det gillar jag starkt, säger han.

Krister Andero, som driver ett företag som bland annat tillverkar industriportar, testade en 991 generation I på Mantorp Park för inte så länge sedan.
– Jag kunde konstatera att det är ett rejält hopp mellan 997:an och 991:an, och jag misstänker väl att generation tvåa av 991 inte är sämre än generation ett, säger han och låter förväntansfull.
– Jag är jäkligt sugen.
Exakt hur förberedelserna inför säsongen kommer att se ut är inte klart ännu.
– Jag måste självklart testa en hel del och jag vill provköra alla banor innan jag åker och tävlar på dem, säger han.