”Snickar-Matte” avslutar Porsche-säsongen med ett unikt inhopp i Brasilien

Merparten av förarna i Porsche Carrera Cup Scandinavia avslutade racingsäsongen på Mantorp Park den 16 september. För Mats ”Snickar-Matte” Karlsson är det inte målgång förrän på söndag. I Brasilien!
TV-profilen kör då Porsche GT3 Cup Challenge Brazil, supportklass till Formel 1, på Interlagos i Sao Paulo.

”Snickar-Matte” Karlsson älskar Brasilien och har länge lockats av tanken att få tävla på klassiska GP-banan Interlagos, eller Autodromo José Carlos Pace, som den döptes om till för mer än 30 år sedan.
– Första gången jag besökte Brasilien och Interlagos var 2001. Sedan dess har jag sett Formel 1-racet där som åskådare vid fem, sex tillfällen. Tanken på att själv tävla på banan föddes för fyra år sedan. Den gången blev det inte av, men nu äntligen kommer jag, tack vara mina samarbetspartners Agenteimóvel och Halda, till start, berättar ”Matte”, som kommer relativt väl förberedd till det unika inhoppet.
– Jag har sett Interlagos från läktaren många gånger, men det är självklart en helt annan sak att sitta i bilen och köra den. För att få en tydligare uppfattning om banan har jag tillbringat några dagar i förbundets racingsimulator på Bosön och försökt att lära mig hitta runt. Det är en häftig bana – det går väldigt fort och det finns många snabba, sköna och svepande kurvor, men också en del knixiga partier. I och med att jag sett den live vet jag dessutom att den är väldigt kuperad.

Bilarna i det brasilianska Porsche-mästerskapet drivs av ett och samma team. ”Snickar-Matte” har hyrt in sig och kommer, precis som här hemma, att köra en Porsche 911 GT3 Cup (991 generation 1).
– Bilen är jag van vid, men det här blir ändå en helt ny utmaning för mig. Startfältets samtliga bilar kör nämligen med en och samma inställning. Man har bara tre möjligheter till justering – bromsvågen inne i bilen, vingen och krängare. I övrigt är allt lika, till och med däcktrycket.

Träning, kval och två race över 25 minuter väntar ”Snickar-Matte” i Sao Paulo.
• Målsättning?
– Jag vill alltid vinna, oavsett vad jag ställer upp i. Jag har försökt att bilda mig en uppfattning om startfältet, men det har varit svårt eftersom inga andra européer deltar och de brasilianska lirarna har inte gjort några inhopp i Supercupen så att man kan få en uppfattning om deras nivå. Vi får avvakta och se helt enkelt. Vad jag vet är att vi blir 27 bilar till start, säger ”Matte” och tillägger med ett leende:
– Det är rullande start till på köpet, så det är väl skönt att ha pole position och sedan bara dra ifrån.

”Snickar-Matte” har, liksom många andra i det skandinaviska mästerskapet, gjort till vana att alltid försöka köra en tävling utomlands varje säsong.
– Bara under de senaste åren har vi har haft förare från Porsche Carrera Cup Scandinavia som kört hela serier eller gjort inhopp i Porsche Mobil1 Supercup, de tyska och franska Carrera Cup-mästerskapen och Porsche GT3 Cup Challenge Middle East. Vad jag vet är dock detta första gången någon gör inhopp i Porsche GT3 Cup Challenge Brazil och vi önskar givetvis Matte stort lycka till på Interlagos, säger Raine Wermelin, direktör Porsche Sverige.