Oscar Palm satsar vidare – jubilerar med tionde säsongen i Porsche Carrera Cup Scandinavia

Oscar Palm gör tummen upp för ännu en säsong i Porsche Carrera Cup Scandinavia. I en ny Porsche 911 GT3 Cup (991 II) tar smålänningen sats mot sin tionde säsong i mästerskapet.
– Tiden går fort. Det är helt galet, säger han eftertänksamt.

Den 22 december fyller Oscar Palm 26 år. Ingen ålder på en racerförare, men i Porsche Carrera Cup Scandinavia är Palm ändå att betrakta som veteran. Sedan debuten som 16-åring 2008 har nämligen Jönköpings-föraren gjort nio säsonger i klassen – stod över 2013 – och kört över hundra race.
Hans facit är imponerande.
– Ja, men det kan bli bättre och mitt mål är att höja ribban lite och göra en ännu starkare säsong 2018 än vad jag gjorde i år.
Efter en imponerande avslutning i finalen på Mantorp Park slutade Palm på tredje plats bakom Jocke Mangs och Lukas Sundahl i årets mästerskap. Medaljplatsen var hans tredje på de fyra senaste säsongerna. 2014 stod han överst på prispallen. Som mästare. Med sex segrar och tre andraplatser på tio race erövrade han titeln före Lars-Bertil Rantzow.
Sedan guldåret har Oscar Palm presterat resultat som tagit honom upp på prispallen 18 gånger. Men märkligt nog har han fått hålla till godo med andra- och tredjeplatser. Någon raceseger har det inte blivit.
– Nej, vi har inte nått ända fram och jag vet inte riktigt vad det kan bero på. Självklart är det något jag vill ändra på till kommande säsong.

Oscar Palm vill bli mästare igen, men han är inte den som sticker ut hakan och är kaxig. Inte ens om man hetsar honom.
– Det är klart att jag vill vinna och har självklart den inställningen. Men samtidigt tycker jag det är roligare att vara lite ödmjuk, inte lägga ribban för högt och förhoppningsvis leverera bättre än vad man gått ut med, säger han.
Palm vill dessutom nå framgångar i hårdast möjliga konkurrens, precis som i årets mästerskap där nivån på racingen var mycket hög.
– I år var det tufft, det var tajt och många slogs om tusendelar i kvalen och det var tuffa kamper i racen. När det är så blir det en jäkla utmaning, och det är precis vad det ska vara, konstaterar Palm, som kommer att köra vidare för Team CBC.
– CBC, som är en viktig del i min satsning, kommer att vara med som huvudsponsor och det här blir tredje säsongen med dem. Tillsammans ska vi utveckla vårt samarbete ytterligare 2018.
Det praktiska arbetet i teamet kommer även kommande säsong att skötas av den österrikiska mekanikerduon Hannes och Helmut med stor erfarenhet av både Porsche Mobil1 Supercup och tyska Porsche Carrera Cup.
– När det gäller ingenjör har vi inte riktigt bestämt oss, men det kommer att bli någon duktig som jobbat med den nya bilen antingen i Supercupen eller Carrera Cup Tyskland.

På tal om den nya bilen, Porsche 911 GT3 Cup (991 II), så fick Palm möjlighet att vid ett tillfälle, och som Porsche Sveriges gästförare, tävla i den i Swedish GT på Gelleråsen i augusti.
– Nya bilen har helt klart mer pulver i motorn och betar sig på ett lite annorlunda sätt bland annat beroende på att motorn är lite lättare och att chassit är styvare. Gelleråsen var kanske inte den perfekta banan att jämföra de båda generationerna av 991:an på. Nya bilen är i första hand byggd för lite större banor som exempelvis Mantorp Park, Anderstorp och Rudskogen. Den sistnämnda blev en favoritbanan för mig när vi tävlade där i somras och det ska bli väldigt roligt att köra nya bilen just där kommande säsong.

Preliminär kalender Porsche Carrera Cup Scandinavia 2018
4-5 maj: Ring Knutstorp
19-20 maj: Rudskogen, Norge
16-17 juni: Anderstorp
TBA: TBA
18-19 augusti: Karlskoga
8-9 september: Rudskogen, Norge
21-22 september: Mantorp Park