Thomas Karlsson satsar vidare med ny Porsche 911 GT3 Cup i Carrera Cup Scandinavia

Thomas Karlsson är den senaste i raden av förare som offentliggör att han ska köra nya Porsche 911 GT3 Cup (991 II) i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2018.
– Jag har tävlat i mästerskapet i tre säsonger och det känns som ett kul steg att satsa vidare i den nya bilen, säger Karlsson.

Thomas Karlsson fortsätter sin Porsche-satsning med Mtech Competition, teamet i vilket han haft Magnus Öhman och Lars-Bertil Rantzow som förarkollegor de senaste åren.
– Det är oerhört proffsiga och trevliga killar och tjejer i teamet med Magnus Karlsson i spetsen. Man vet att allt är hundra procent när man sätter sig i bilen och det är en trygghet. Jag trivs också väldigt bra med mina förarkollegor Magnus och L-B. Det är fantastiska killar, säger Karlsson, som inte törs lova att det blir minst ytterligare tre säsonger för honom i mästerskapet.
– Jag är i den åldern numera att jag får ta ett år i taget, säger han och skrattar.
– Jag tycker det är fantastiskt kul med racingen. Den är en bra avkoppling för min del, ett sätt att komma bort från det man gör daglig dags. Det är en trevlig hobby.

52-årige Karlsson, som bor i Ullared utanför Falkenberg, tillhörde mittenskiktet i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2017. 9, 10 eller 11 var vanliga resultat för honom. I Masters Cup, för förare över 40 år, var placeringssiffrorna betydligt lägre – 2,3,4.
I mästerskapet totalt slutade Karlsson på tionde plats, i Masters Cup blev han trea bakom teamkompisarna Rantzow och Öhman.
– Det känns som om jag har bättrat på mina varvtider och känner att jag har utvecklats åt rätt håll. Årets säsong innehöll några nya banor för mig – Alastaro och Rudskogen – som jag aldrig hade satt min fot på innan. För min del tar det lite tid att lära in en ny bana och med facit på hand hade det givetvis varit bra att få till en test på både Alastaro och Rudskogen innan det var dags för tävling. Men det hann vi inte med.

Till 2018 finns det emellertid långt gångna planer på tester.
– Tanken är att försöka få till några testdagar i april, men vi har inte spikat det ännu. Men det är väldigt viktigt för vår del att man känner sig trygg med nya bilen och lär sig hur den betar sig, säger Karlsson som heller inte utesluter att han kommer att tävla med sin nya Porsche 911 GT3 Cup i Swedish GT.
– Det är kul att varva med GT där jag kört med Ola Nilsson som varit en bra mentor och som hjälpt mig mycket. Så det kan säkert bli inhopp i Swedish GT också, men det är Carrera Cup jag prioriterar, säger han.

Höjdpunkten under årets säsong i Porsche Carrera Cup Scandinavia tycker Karlsson själv var premiären på Ring Knutstorp.
– Det är en banan jag gillar och i första deltävlingen kändes det som om jag hade bra fart. Men jag hade också bra race på Falkenberg, Anderstorp och Mantorp.
Under säsongen passade Thomas Karlsson dessutom på att tävlingsdebutera utomlands. Tillsammans med Magnus Öhman körde han en deltävling i Carrera Cup France i Barcelona i Spanien.
– En fantastisk upplevelse. En stor, rejäl racerbana och vi var 35 bilar till start. Där slutade jag mitt i fältet i det ena racet och det kändes väldigt bra med tanke på att det var första gången jag körde banan.

Ovan nämnde teamkollegan Magnus Öhman har Karlsson haft många fighter med genom åren. 2018 möts de på banan igen, båda i var sin ny 991 II.
– Den interna fighten mellan oss går vidare, men jag är lite orolig nu för Magnus verkar vara snabb i GT3 Cup Challenge Middle East, som han tävlar i under vintern. Det känns som om han hittat en ny växel där så jag får hårt jobb och ta mig förbi honom. Vi har haft många fantastiska heat där vi har legat och matchat varandra. Det är helt sanslöst skoj när man får de här racen där man känner att det går fort och ändå har kontroll på bilen. Det ger adrenalinkickar.

Porsche Carrera Cup Scandinavia 2018
4-5 maj: Ring Knutstorp
19-20 maj: Rudskogen Motorsenter, Norge
16-17 juni: Anderstorp Raceway
4-5 augusti: Nürburgring, Tyskland
18-19 augusti: Karlskoga Motorstadion
8-9 september: Rudskogen Motorsenter, Norge
21-22 september: Mantorp Park