Roger Hermansen i mål med Porsche Carrera Cup-satsning

Han har tre norska GT-titlar på meritlistan och ett mobilnummer som passande nog börjar med 911.
Möt Roger Hermansen, den fjärde och senaste norrmannen som är klar för Porsche Carrera Cup Scandinavia.

När Porsche Carrera Cup-säsongen 2018 drar igång med officiellt test på Rudskogen Motorsenter på lördag gör Roger Hermansen från Skien racingcomeback.
Norrmannen, som fyller 43 år den 21 april, är tillbaka bakom ratten efter ett par års uppehåll och han har valt Porsche Carrera Cup Scandinavia som plattform för sin satsning.
– Jag har tävlat med Porsche sedan 2002 och har funderat på Carrera Cup flera gånger. Av olika anledningar har det inte blivit av att jag anmält mig och därför känns skönt att komma i mål nu, säger han.
Det finns flera skäl till att Hermansen äntligen väljer Porsche Carrera Cup.
– Två tävlingar på Rudskogen, flera norska förare i ett stort och starkt mästerskap och så är det Porsche jag vill köra. Det känns som om 2018 är rätt år att ta steget.

Roger Hermansen, som nått stora framgångar i norsk GT-racing sedan tävlingsdebuten just på Rudskogen 2002, kommer till start i en Porsche 911 GT3 Cup (991 I).
– Jag hade kunnat satsa på den nya generation två-bilen, men med tanke på att jag inte tävlat på några år och inte är helt i topp form- och körmässigt tyckte jag att 991 I var ett bra alternativ. 991 II får bli nästa steg.

Hermansen kommer, precis som alla andra med 991 I-bil, att, förutom Porsche Carrera Cup, även göra upp i Porsche Approved Cup, mästerskapet i mästerskapet. Där får han konkurrens av tio andra förare, bland annat landsmannen och teamkompisen Ole William Nærsnes.
Hermansen Racing och Jaffa Racing ska nämligen enas under samma tälttak.
– Vi kommer att driva verksamheten tillsammans, berättar Hermansen, som inte utesluter att det kan bli en intern fight mellan de norska förarna i mästerskapet.
– Prestige? Det blir det alltid, vore fel att säga något annat, medger han och skrattar.
Förutom Hermansen och Nærsnes kommer även Steffen Andre Feet och Roar Lindland till start, de två sistnämnda i den nya bilen. Samtliga kommer att köra med backning av Porsche Norge.

Som någon stekhet segerkandidat i Approved Cup ser inte Hermansen sig. Åtminstone inte ännu.
– Jag har lite jobb att göra innan premiären, säger han och syftar på att han under de senaste åren lagt på sig en hel del vikt – bland annat på grund av en allvarlig skada som under en lägre tid höll honom borta från träning och bilkörning.
Dessutom känner sig lite rattrostig.
• När räknar du med att vara i form?
– Till finalen, svarar Roger, skrattar gott och tillägger i mer allvarlig ton:
– De inledande tävlingshelgerna ska jag lära känna bilen och komma lite i slag själv, men jag hoppas vara i bra form andra halvan av säsongen. Det är åtminstone min plan. Jag är inte med för att bli sist.

Hermansens meritlista med bland annat tre norska GT-titlar och ytterligare några cuptriumfer visar att speeden finns där. Rudskogen, där Porsche Carrera Cup Scandinavia körs både 19 maj och 8-9 september, är han naturligtvis väl bekant med, men tidigare har han även tävlat i Karlskoga och på Anderstorp Raceway. På banan i Småland gjorde han för övrigt sin senaste start – i Swedish GT 2015.

Porsche Carrera Cup Scandinavia 2018
4-5 maj: Ring Knutstorp
19 maj: Rudskogen Motorsenter, Norge
16-17 juni: Anderstorp Raceway
4-5 augusti: Nürburgring, Tyskland
18-19 augusti: Karlskoga Motorstadion
8-9 september: Rudskogen Motorsenter, Norge
21-22 september: Mantorp Park

Bild.
Foto: Racefoto