Oscar Palm på titeljakt i sin tionde Porsche Carrera Cup-säsong

Han debuterade som 16-åring 2008. Nästa vecka startar Oscar Palm sin tionde säsong i Porsche Carrera Cup Scandinavia.
Inför premiären på Ring Knutstorp 4-5 maj har den 26-årige smålänningen höga mål. Han vill upprepa succén från 2014 och är ute efter sin andra titel i mästerskapet.

Oscar Palm – det känns som om han alltid varit med i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Det har han också. Nästan. Sedan debuten i Karlskoga våren 2008 har han bara missat en enda säsong, 2013. Då tog han ett sabbatsår från racingen för att hjälpa pappa Michael med familjens alla företag.
Året därpå var han emellertid tillbaka, hungrigare än någonsin. Oscar vann båda racen i premiären och fyllde på med ytterligare fyra heatsegrar innan han kunde göra bokslut som mästare på Mantorp Park den 20 september.
Efteråt firade han i glittrig guldhatt.

Småländsk guldkamp?
Om det blir en ny segerfest för Oscar efter årets final återstår att se. Själv hoppas han givetvis det och sett till fjolårets bronsplats och vårens testresultat är han en av favoriterna till titeln.
– Försäsongstesterna har varit bra, det känns som om vi har bra koll på nya bilen och vi tar med oss en positiv känsla till premiären. Det kommer att bli sjukt spännande, säger Oscar som ser startfältets andre smålänning, Växjösonen Lukas Sundahl, som sin främste konkurrent.
– Men det är många som kommer att blanda sig i toppstriden – Roar Lindland, Pontus Fredricsson, Magnus Öhman… Det kommer att bli otroligt tajt.

Nervös debut
Årets startfält i Porsche Carrera Cup Scandinavia är det största på många år, men Oscar har varit en del av större startfält än så under sin långa och framgångsrika Porsche-karriär.
Redan i debuten på Gelleråbanan 2008 ställdes den då 16-årige Oscar Palm mot 33 betydligt äldre och mer erfarna konkurrenter. Oscar körde deltävlingen i Karlskoga, som var den andra i mästerskapet det året, på dispens.
¬– Klart att jag var nervös, men samtidigt var det skitfräckt att få tävla mot förare som Edward Sandström, Tony Rickardsson, Cralle Lindholm, Jocke Mangs med flera.
Oscar skötte sig med den äran och tog sina första poäng i mästerskapet genom en mycket stark 14:e plats redan i det första heatet. Efter den lyckade debuten fick han klartecken till fler starter.
– Men det blev inga fler race det året. Under en resa till Spanien åkte jag på någon jäkla bakterie och låg på sjukhus tävlingen därpå. Då bestämde vi oss för att bara köra tester och att ladda för fullt säsongen därpå.
Så blev det också. 2009 var han med från början till slut.

För lång för formelbil
Att Oscar över huvud taget hamnade i Porsche Carrera Cup Scandinavia beror delvis på hans längd. Han mäter exakt två meter över havet vilket gör honom till en av världens längsta förare.
Precis som alla andra unga, talangfulla förare drömde Oscar om att göra karriär i formelbil. Men efter ett test i Kina, där även Felix Rosenqvist deltog, gav han upp de tankarna.
– Testen gick bra, men jag hade ett jätteproblem och det var att jag inte riktigt fick plats i bilarna vi körde. Eftersom jag inte var färdigväxt började vi därför planera en annan väg inom racingen för min del. JTCC kändes för långsamt så vi bestämde oss för att satsa på Porsche i stället.
Efter att ha köpt bil av Mats Myrsell och ansökt om, och fått en åldersdispens beviljad av Svenska bilsportförbundet, inleddes satsningen.

Tufft regnrace i Tyskland
Oscar Palm har självklart många minnen från sina nio säsonger i Porsche Carrera Cup Scandinavia.
– Första testen och första tävlingen var självklart speciella. Ett annat minne jag bär med mig är från Porsche Carrera World Cup på Nüburgrings klassiska nordslinga, i kombination med GP-banan, säsongen 2011. Det var skithäftigt men också en riktigt tuff utmaning på grund av ett häftigt regnväder innan vårt race. Eftersom vi var så många bilar var vi uppdelade i olika startgrupper. Jag startade i den första som hade mest vatten att hantera. I starten såg jag ingenting och det blev ett ganska obehagligt race i vilket många förare bröt.
Men Oscar tog sig i mål – som 37:e man totalt och trea bakom Johan Kristoffersson och Robin Rudholm i Porsche Carrera Cup Scandinavia.
– Det är en prestation som jag fortfarande är väldigt nöjd med.

Mot nya mål
Ett annat guldkorn Oscar gärna plockar fram är racet på Solvalla 2016 där han blev trea bakom Philip Morin och dåvarande teamkompisen Robin Hansson.
– Det var ett väldigt häftigt race helt i publikens smak. Det hände otroligt mycket hela tiden och var riktigt roligt att köra.
Titelsäsongen 2014 finns givetvis också med på Palms lista över minnesvärda händelser från åren i Porsche Carrera Cup.
– Självklart, men jag lever inte på gamla meriter på något sätt utan fokuserar alltid framåt. Jag är aldrig nöjd utan vill alltid utvecklas och lyckas med nya, goa resultat. Det är det vi har fokus på 2018 – nå nya högre mål än föregående år.

Roll som förarcoach
2017 körde Oscar i team med Peter Eriksson. I år utökar Oscar Palm Motorsport verksamheten med ytterligare en bil. Den Porsche 911 GT3 Cup (991 I) Oscar tävlade med förra säsongen ska nykomlingen i klassen, David Lefèvre, köra i år.
Oscar ska agera förarcoach åt båda sina teamkompisar, en uppgift han inte tror ska splittra honom eller påverka hans egen körning negativt.
– Nej, det tror jag. Jag funkar som bäst under lite press och stress, säger Oscar, som mönstrar samma internationella ingenjör- och mekanikerstab som 2017 och känner sig trygg med den.
– Den känns väldigt stabil. Misslyckas vi i år så hänger det på mig. Så ser jag det.

Fakta
Oscar Palm

Född: 22 december 1991 (26 år).
Bor: Jönköping.
Klubb: KAK.
Team: Oscar Palm Motorsport.
Bil: Porsche 911 GT3 Cup (991 II).
Porsche Carrera Cup-säsonger: Nio.
Antal race: 105.
Främsta meriter: Mästare 2014, tvåa 2015 och trea 2012 och 2017.
Racesegrar: Sex.
Pallplatser: 42.