Nästa generation Andersson tar steget in i elitracing

Mattias Andersson har kört STCC i nästan 20 år och deltar även 2018. Sonen Viktor Andersson (14 år) gör i år sin debut i juniorklassen Formula STCC Nordic och han är glad över att ha pappas stöd.
— Det är absolut en fördel att ha med pappa. Han kan de flesta banorna och vet hur jag ska köra. Vi har en jättebra relation, jag har stor respekt för vad han säger och tar in allting, säger Viktor Andersson inför helgens premiär på Ring Knutstorp.

Viktor Andersson har, trots sin ringa ålder, kört karting i sju säsonger. De två senaste säsongerna både i EM och VM. Han har ett SM-brons på meritlistan och väljer alltså nu att ta klivet upp till Formula STCC Nordic och blir yngst i årets startfält. Och det är en stor omställning.
— Allt känns mycket tyngre. Det är längre bromssträcka och sämre grepp, men bilen är snabbare och det är kul att växla. Växlingen är den stora skillnaden, jag har tävlat i oväxlad kart, säger han.

Med för att lära

Några höga, sportsliga förväntningar lägger han inte på sig själv för 2018.
— Jag behöver lära mig allting så får vi se vad det blir för resultat. Det här är en tvåårssatsning men självklart hoppas jag på några bra placeringar redan i år.
Viktor Andersson gillar solsken och tycker mindre bra om regn. I alla fall när det gäller banans underlag.
— I karting har jag varit som allra bäst när det är mycket grepp i banan, men inte lika snabb när det är regnigt och halt.
Och han verkar få sitt favoritväder till helgen. Väderleksrapporterna skvallrar om sommarvärme, inte minst på lördag.
— Det här är jättespännande, jag ska ge allt, lovar han.

Många roller

Mattias Andersson är en av STCC-depåns mest rutinerade förare. Förutom sitt eget tävlande, ska han nu hjälpa sonen Viktor in i racingvärlden.
— Det är stort steg att gå från karting till racing, både för honom och oss, säger Andersson som körde formelbil i många år innan han valde standardbilar.
—1998 var sista året i formelbil för mig. Formelbil är häftigt och från karting är det ett naturligt steg, säger han och hyllar Formula STCC Nordic.
— Klassen är jättefin, vi borde kunna ha 15-17 bilar i serien. Ekonomiskt är det billigare än att köra karting på hög nivå.
Han är inte orolig för att bli splittrad under racinghelgerna.
— Jag gillar ha koll på saker och ting. Jag är pappa, coach, delsponsor, förare, ingenjör åt både Viktor och mig själv samt driver teamet. Det är klart att jag inte kan ha koll på alla hans pass när det krockar med STCC, men vi har tio duktiga personer i teamet, säger Mattias Andersson.

Snabba fakta

Viktor Andersson
Född: 17 augusti 2003, 14 år
Bor: Linköping
Klubb: KAK
Team: MA:GP
Aktuell: Debuterar i Formula STCC Nordic