Medvind för Marklund – leder Porsche Approved Cup inför lördagens race i Norge

Etta i Porsche Approved Cup och tvåa i rallycross-EM.
Säsongen har börjat bra för Anton Marklund.
– Vi har medvind just nu. Det är gött, säger norrlänningen inför lördagens deltävling i Porsche Carrera Cup Scandinavia på Rudskogen Motorsenter i Norge.

Anton Marklund har kombinerat Porsche Carrera Cup Scandinavia med rallycross på VM- och EM-nivå de två senaste säsongerna. Det har varit en lyckosam satsning.
– Mitt mål med att tävla i båda sporterna var i första hand att jag skulle utvecklas som rallycrossförare, medger han.
Men 25-åringen från Boliden har tagit stora kliv framåt även på racerbanan, bakom ratten i sin Porsche 911 GT3 Cup (991 I).
– Jag har utvecklat min körning på flera plan. Bland annat kvalar jag bättre. Tidigare hade jag svårt att vara som bäst när däcken var det. Jag har också förbättrat min racepace. Färre misstag har resulterat i och jämn och hög fart genom heaten, säger han.

Ödmjuk inför fortsättningen
Anton Marklund, som tävlar för familjeteamet Marklund Motorsport i både rallycross och racing, har inlett säsongen näst intill hundraprocentigt. I rallycross-EM, där han kör värstingklassen Supercar, är han tvåa efter en andraplats i Barcelona och seger senast i Belgien.
I Porsche Approved Cup toppar han tabellen efter seger och andraplats i premiären på Ring Knutstorp.
– Jag har fått en bra start på året och ambitionen är givetvis att fortsätta på den inslagna vägen.
Men Anton vet att han har en tuff säsong framför sig. I båda mästerskapen.
– Jag är ödmjuk inför uppgiften och tar ingenting för givet. Konkurrensen är hård, säger han och tillägger:
– Men målet är givetvis att vinna och det skulle vara jättekul om jag lyckades.

Kör alla tävlingar i år
I rallycross-EM har Marklund ett guld att försvara från 2017. I Porsche har han inga titlar. Ännu. Främsta meriten hittills är en femteplats i Karlskoga förra året och succéstarten med seger och en andraplats i Porsche Approved Cup på Ring Knutstorp för snart två veckor sedan.
Tabellplaceringarna totalt i 2016 och 2017 års Carrera Cup-mästerskap är ganska blygsamma (15:e och 9:e plats), men det beror bland annat på att han inte haft möjlighet att köra samtliga deltävlingar.
– Flera tävlingar i Carrera Cup har kolliderat med de i rallycross-VM och EM. I år är det dessbättre inga kalenderkrockar och händer det inget i rallycrossen, som innebär att vi måste testa mer än planerat, ska jag kunna köra alla deltävlingar.

Av i slaktarsvängen
Näst på tur står norska Rudskogen Motorsenter redan nu på lördag. Den 14 april genomförde Porsche Carrera Cup Scandinavia ett officiellt test på den häftiga anläggningen i Rakkestad bara några mil från den svenska gränsen. Men det skedde utan Marklund.
– Vi körde tester inför rallycrossäsongen då. Synd, men jag var med i tävlingen på Rudskogen förra året och tror nog att jag ska hitta runt.
Fjolårets besök i Norge blev relativt lyckosamt för Marklund. Om man bortser från kvalet.
– Ja, precis. Det regnade och jag tappade bilen under inbromsning i slaktarsvängen, snurrade och åkte in i en däckbarriär på yttern. Den däckbarriären har jag tänkt hålla mig ifrån i år, säger Marklund och skrattar.
I racen gick det bättre. Tionde och sjunde plats var fullt godkänt. Speciellt med tanke på att suveräne Porscheföraren Dennis Olsen (vann båda heaten) och VM-föraren i rally, Andreas Mikkelsen (fyra och femma), kryddade startfältet.

Tätt i toppen
Förra året kom 17 bilar till start i den norska deltävlingen. På lördag blir det över 20 och åtta utav dem (Peter Eriksson starter inte till följd av de skador hans bil fick i premiären) kommer att konkurrera med Anton Marklund både i Porsche Carrera Cup Scandinavia och Porsche Approved Cup, mästerskapet i mästerskapet för den första generationen av Porsche 991 GT3 Cup.
Efter premiären toppar Marklund Porsche Approved-tabellen, fem poäng före Lars-Bertil Rantzow, som vann det andra heatet på Ring Knutstorp. Den erfarne och snabbe skåningen skuggas i sin tur av Ole William Nærsnes, norsk debutant som blev trea i båda premiärracen. De här tre återfinns även bland de tio främsta i Porsche Carrera Cup Scandinavia: Marklund sjua, Rantzow nia och Nærsnes tia.
Bakom topptrion är det också tätt. Roger Hermansen är fyra med 28 poäng, finländaren Anssi-Jukka Kasi har 26 och Hugo Andersson, yngst i fältet, är sexa med 23 poäng.

Preliminärt tidsschema Porsche Carrera Cup Scandinavia, Rudskogen Motorsenter, lördag 19 maj
Kl 09.10: Test, 30 min
Kl 11.40: Test, 30 min
Kl 14.10: Kval, Q1 och Q2, 18+8 min
Kl 16.15: Race 1, 20 min
Kl 18.30: Race 2, 20 min