Från Rudskogen till Monaco – Magnus Öhman debuterar i Porsche Mobil1 Supercup

Från åskådarplats har Magnus Öhman följt Formel 1 och Porsche Mobil1 Supercup i Monaco ett antal gånger.
27 maj sitter han själv i en tävlingsbil på gatorna i det lilla furstendömet vid Medelhavet.
– Jag har fått ett erbjudande som jag varken kunde, eller fick, tacka nej till, säger Öhman inför sin debut i Porsche Mobil1 Supercup.

Det är samarbetet med Lechner Racing som lett fram till att Magnus Öhman, 56 år, kan förverkliga en av sina racingdrömmar sista helgen i maj. Stockholmaren har under fyra vintersäsonger tävlat i Porsche GT3 Cup Challenge Middle East, som drivs av just det österrikiska teamet med Walter Lechner som ägare och chef. Lechner Racing är också ett av toppteamen i Porsche Mobil1 Supercup. Bland annat vann man mästerskapet med tysken Michael Ammermüller förra året.
– Jag fick erbjudandet av Walter under Formel 1-tävlingen i Bahrain, där Porsche GT3 Cup Middle East var supportklass. Han berättade att han för första gången på tio år fått en gästplats till just Monaco. Det figurerar gästplatser till alla Supercuprace men nästan aldrig till Monaco. Det gör den här möjligheten extra unik, säger Öhman och fortsätter:
– När Walter kom fram till mig med sitt erbjudande i Bahrain sa han: jag ställer frågan, men du får inte säga nej.
Självklart tackade Öhman ja. JA!
– Det är skithäftigt, man tror inte att det är riktigt sant. Ända sedan jag började köra sprintracing i Porsche Carrera Cup har jag drömt om att någon gång få tävla i Monaco.

Först Rudskogen
Förutom alla tävlingar i Mellanöstern har Magnus Öhman samlat på sig flera internationella starter med sin Porsche 911 GT3 Cup. Han har kört tävlingar i de tyska och franska Carrera Cup-mästerskapen och fått prova på banor som Hockenhim, Spa, Barcelona och Le Mans.
Och snart väntar alltså det klassiska stadsloppet i Monaco, men först ska Öhman till Rudskogen Motorsenter i Norge där årets andra deltävling i Porsche Carrera Cup Scandinavia avgörs på lördag.
– Ja, nu fokuserar jag på Rudskogen där jag först och främst vill göra ett bra kval och därmed få starta så långt fram som möjligt i de båda racen. Det hade ett stort värde i premiären på Ring Knutstorp och kommer att ha det i Norge också.
I Skåne imponerade Öhman med placeringarna fyra och fem. Hade det inte varit för gästföraren Ola Nilsson (etta och tvåa) hade Öhman stått på pallen för första gången i Porsche Carrera Cup sedan 2014.
– Det nämnde jag några gånger för Ola när vi var ute och käkade på kvällen efter tävlingen, berättar Öhman och skrattar.
Kanske blir det prispallen på Rudskogen i stället?
– Det är i alla fall något jag siktar på.

Njuta av situationen
När det gäller starten i Monaco, där Öhman kommer att tävla i B-kategorin som i Supercupen kallas ProAm, har han inga placeringsmässiga mål.
– Jag vill inte sätta någon prestationsfundering på Monaco. Jag kommer att åka ner och ha så skoj som möjligt och njuta av situationen.
Det hindrar självklart inte stockholmaren från att försöka komma så väl förberedd som möjligt. Han har redan kört den 3,3 kilometer långa banan i simulator och han planerar att titta på en hel del bandade race på TV. Väl på plats i Monaco kommer han dessutom att få god hjälp av vännen och supercupföraren, holländaren Jaap Van Lagen.
– Han vann i Monaco 2015 så han har rätt bra koll på banan. Vi ska gå den tillsammans, titta, tycka och tänka. Sedan gäller det bara att göra det man ska göra, och inte överprestera. För gör man det på den banan kommer man garanterat att sätta grejerna i räcket.

Test och kval på fredag
Monacoracet i Porsche Mobil1 Supercup avgörs söndagen den 27 maj. Innan dess har förarna bara 20 minuters test och kval, som båda avgörs på fredag.
– Det är stenhårt, men det är så det är i Supercupen, säger Öhman, som kommer att få skandinaviskt sällskap i racet.
Ordinarie förare i mästerskapet är nämligen norrmannen Roar Lindland, som också kör Porsche Carrera Cup Scandinavia, Gustav Malja och dansken Mikkel O Pedersen.

Preliminärt tidsschema Porsche Carrera Cup Scandinavia, Rudskogen Motorsenter, lördag 19 maj
Kl 09.10: Test, 30 min
Kl 11.40: Test, 30 min
Kl 14.10: Kval, Q1 och Q2, 18+8 min
Kl 16.15: Race 1, 20 min
Kl 18.30: Race 2, 20 min