Fördel Palm när Porsche Carrera Cup Scandinavia gästar Norge

Lukas Sundahl toppar Porsche Carrera Cup Scandinavia efter premiären på Ring Knutstorp. Ändå är det fördel Oscar Palm inför lördagens deltävling på Rudskogen Motorsenter i Norge. Åtminstone talar statistiken för Jönköpingsföraren.
– Det låter bra. Jag gillar Rudskogen och har bara positiva känslor inför helgens tävling, säger Palm.

Smålänningarna Lukas Sundahl och Oscar Palm stod pall efter båda racen på Ring Knutstorp och toppar Porsche Carrera Cup Scandinavia efter säsongens första deltävling. Efter en andraplats och en seger leder Sundahl. Åtta poäng bakom är premiärens dubbeltrea Palm.
Redan efter målgång i Skåne uttryckte den sistnämnde glädje över att den andra deltävlingen i mästerskapet avgörs på Rudskogen. På anläggningen med fräcka kurvnamn som Angsten och Slaktarsvingen har nämligen Palm ett litet övertag på Sundahl. I samband med fjolårets tävling hade han ett bättre facit sett till samtliga pass på banan. Palm var snabbast i de båda testpassen, i Q1 och race ett. Sundahl noterades för bättre placering än Palm i Q2, warm up och i race två.

”Gäller att köra smart”
Men framförallt var Palm mer än sex tiondelar snabbare är Sundahl under den officiella testdagen i våras. Det är självklart sköna siffror att ha i ryggen nu, men ändå inget Palm lägger så stor vikt vid.
– Jag kommer bara fokusera på mig själv, göra en bra helg, ta bilen i mål och inte göra några dumheter. Det gäller att köra smart för stunden och inte fundera så mycket på varken tid eller placering. Det var precis vad jag gjorde när jag satte snabbaste tid i slutet på testen i våras, säger han.

”Helt okey start”
Mästerskapsledande Sundahl från Växjö bryr sig inte heller så mycket om det som hänt tidigare på Rudskogen.
– Test är test. Att Oscar var snabbast när vi var i Norge i våras betyder inte mycket när vi återvänder dit i helgen, säger han.
Att Sundahl och Palm återfinns i toppen på tabellen är ingen överraskning. Båda är favorittippade och levde upp till högt ställda förväntningar i premiären.
– Det var en helt okey start på säsongen, även om jag gärna hade vunnit det första heatet också, säger Sundahl som där fick ge sig för gästföraren Ola Nilsson.
Precis som Palm ser Sundahl fram emot att få tävla på Rudskogen igen. Som bäst nådde båda var sin tredjeplats där i fjol.
– Jag gillar Rudskogen som är snabb, kuperad och teknisk. Det är en jättekul banan att köra, säger Sundahl som alltså kommer till start med en ledning på åtta poäng.
Det avståndet vill Palm väldigt gärna krympa.
– Det är jätteviktigt att han inte får två fullpoängare och jag två andraplatser, eller en andra- och en tredjeplats. För till slut så blir det många poäng man måste jobba ikapp någonstans, säger Palm och konstaterar i nästa mening:
– Men säsongen är fortfarande lång och jag tänker inte så mycket på det i det här skedet.

Fyra hemmahopp
Bakom Sundahl och Palm delar Pontus Fredricsson och Magnus Öhman på tredjeplatsen i tabellen efter var sin fjärde- och femteplats i premiären. Båda kommer säkert att vara med i toppen även på Rudskogen där hemmapubliken självklart hoppas lite extra på den norska kvartetten i mästerskapet.
Favorit bland hemmaförarna är givetvis Roar Lindland, som inte riktigt fick till det som han önskade på Ring Knutstorp, men som på nytt visade klassen genom att vinna ProAm-klassen när Porsche Mobil1 Supercup körde sin premiär i Barcelona helgen som gick.
Lindland är femma och bäst placerad norrman i Carrera Cup-tabellen. På åttonde plats återfinns Steffen Andre Feet som efter ett mindre lyckat kval på Ring Knutstorp körde upp sig sju respektive fyra platser i de båda racen.
Lindland och Feet kör den senaste versionen av Porsche 911 GT3 Cup, 991 II. I var sin 991 I sitter Ole William Nærsnes och Roger Hermansen, som förutom Carrera Cup även tävlar om poäng i Porsche Approved Cup. Där fick båda en bra start. Nærsnes är trea bakom Anton Marklund och Lars-Bertil Rantzow efter dubbla tredjeplatser i premiären. Fjärdeplacerade Hermansen stod också pall i Skåne efter en finfin andraplats i det första heatet.

Preliminärt tidsschema Porsche Carrera Cup Scandinavia, Rudskogen Motorsenter, lördag 19 maj
Kl 09.10: Test, 30 min
Kl 11.40: Test, 30 min
Kl 14.10: Kval, Q1 och Q2, 17+8 min
Kl 16.15: Race 1, 20 min
Kl 18.30: Race 2, 20 min

Porsche Carrera Cup Scandinavia efter 1 av 7 deltävlingar.
1. Lukas Sundahl, Sundahl Racing, 44
2. Oscar Palm, Oscar Palm Motorsport, 36
3. Pontus Fredricsson, Tornfrakt Racing, 30
4. Magnus Öhman, Mtech Competition, 30
5. Roar Lindland, Porsche Performance Team Norway, 22
6. Mats Karlsson, Brink Motorsport, 18
7. Anton Marklund, Marklund Motorsport, 15
8. Steffen Andre Feet, Feet Racing, 13
9. Lars-Bertil Rantzow, Mtech Competition, 12
10. Ole William Nærsnes, Jaffa Racing, 10
11. Christoffer Bergström, Team Pampas, 9
12. Thomas Karlsson, Mtech Competition, 7
13. Anssi-Jukka Kasi, PWR Racing Customer Team, 7
14. Roger Hermansen, Hermansen Racing, 7
15. Hugo Andersson, PWR Racing Customer Team, 5
16. Tom Nylund, Sundahl Racing, 3
17. Franck Århage, Århage Racing, 2
18. Mats Ek Tidstrand, Just Racing, 2
19. Robin Jensen, Just Racing, 1
20. Krister Andero, SSK, 1

Porsche Approved Cup efter 1 av 7 deltävlingar.
1. Anton Marklund, Marklund Motorsport, 38
2. Lars-Bertil Rantzow, Mtech Competiotion, 33
3. Ole William Nærsnes, Jaffa Racing, 32
4. Roger Hermansen, Hermansen Racing, 28
5. Anssi-Jukka Kasi, PWR Racing Customer Team, 26
6. Hugo Andersson, PWR Racing Customer Team, 23
7. David Lefèvre, Oscar Palm Motorsport, 16
8. Peter Eriksson, Oscar Palm Motorsport, 14
9. Franck Århage, Århage Racing, 12
10. Tom Nylund, Sundahl Racing, 10