Björn Wirdheim kör Porsche Sveriges gästbil i Anderstorp

I fjol lockade Felix Rosenqvist storpublik med sitt inhopp hemma på Anderstorp Raceway. I år får en annan smålänning chansen.
När Porsche Carrera Cup Scandinavia kommer till den tidigare Formel 1-banan 16-17 juni tar nämligen Björn Wirdheim plats i Porsche Sveriges gula gästbil.

Björn Wirdheim är en av svensk racings mest framgångsrika racerförare. Han har bland annat vunnit Formel 3000, varit test- och reservförare åt Jaguar i Formel 1, kört Champ Car i USA, tävlat i de japanska mästerskapen Formula Nippon och Super GT i tolv år och vunnit LMP2-klassen i European Le Mans Series.
För två år sedan återvände han till svensk racing för att köra STCC och nu väntar alltså ett inhopp i Porsche Carrera Cup Scandinavia för den 38-årige Växjösonen.
– Superkul att hoppa in i ett så potent mästerskap som Porsche Carrera Cup Scandinavia! Jag har följt serien och det är alltid väldigt tight racing med riktigt snabba bilar. Det blir en jätteutmaning eftersom startfältet är så starkt, säger Wirdheim vars namn hamnade i fokus när tävlingen för historiska Formel 1-bilar avgjordes i Monaco den 13 maj.
I racinglegendaren Ronnie Petersons March 711 från 1971 vann nämligen Wirdheim racet från pole position.

Kvitto på attraktionskraft
Björn Wirdheim rankas av det internationella bilsportförbundet (FIA) som ”Platinum Driver”, den högsta kategorin av professionella racingförare.
– Det är ett fantastiskt kvitto på mästerskapets kvalité och attraktionskraft att Porsche Carrera Cup Scandinavia lockar förare av Björn Wirdheims kaliber, säger Raine Wermelin, direktör Porsche Sverige.
Wirdheim blir årets andra gästförare i mästerskapet. Premiären på Ring Knutstorp körde skåningen Ola Nilsson Porsche Sveriges 911 GT3 Cup (991 II) med stor framgång. Ola vann det första racet och slutade tvåa bakom Lukas Sundahl i det andra.
2017 bjöd Porsche Sverige in fem förare att tävla i gästbilen. Richard Göransson, Victor Bouveng, Mads Østberg och Andreas Mikkelsen körde alla var sin tävling. Felix Rosenqvist deltog i två – premiären på Ring Knutstorp och racet i Anderstorp. Hamn vann tre av fyra heat.

Växjöson tror på Växjöson
Björn Wirdheim bedömer att flera förare i Carrera Cup är så snabba att de är redo att möta internationell konkurrens. Frågan är vem han ser som startfältets skarpaste talang inför sin första tävling i en svensk entypsserie sedan han vann Formel Ford 1997.
– Lukas Sundahl är storfavorit till att vinna årets Porsche Carrera Cup Scandinavia. En ung, snabb och hungrig Växjö-förare precis som jag och Stefan ”Lill-Lövis” Johansson var i början av våra karriärer, säger Wirdheim, som när han inte kör racerbil arbetar som Formel 1-expert i Viasat Motors TV-sändningar.