Porsche på bana – så mycket mer än Carrera Cup

Tävlingarna i Porsche Carrera Cup Scandinavia är inte den enda verksamhet Porsche bedriver på de svenska racerbanorna. Flera av märkets Porsche Center supportar förare i mästerskapet och genomför bland annat trackdays som ger kunderna en unik möjlighet att köra sina egna bilar på banorna.

Förra säsongen deltog mer än 200 personer i de trackdays som arrangerades i samband med deltävlingarna i Porsche Carrera Cup Scandinavia. I år blir det minst lika många. Porsche Center Malmö var först ut i premiären på Ring Knutstorp i början på maj och den 15 juni, fredagen före tävlingshelgen på Anderstorp Raceway, kommer såväl Porsche Center Kalmar som Porsche Center Göteborg och Porsche Center Borås med kunder till den tidigare Formel 1-banan i Småland.
Porsche Center Göteborg och Porsche Center Borås kommer också, att tillsammans med Porsche Center Stockholm medverka på Rudskogen i Norge den 10 september. Porsche Center Stockholm har även bokat sig för trackday i samband med finalen på Mantorp Park i september.
Porsche Center Örebro har valt Gelleråsbanan i Karlskoga den 16 augusti för sin ”racingaktivitet”.
Samtliga Porsche Center planerar dessutom för att delta i den trackday som kommer att arrangeras i samband med Carrera Cup Scandinavias besök på Nürburgring i början på augusti. Där ska förarna i det skandinaviska mästerskapet köra två högintressanta race med sina kollegor i Porsche Carrera Cup Deutschland.

Motorsport i generna
Per Johansson, marknadschef på det företag som bedriver Porsche Center i Borås och i Göteborg, har varit med och arrangerat trackdays ända sedan 2013.
– Då hade vi en kundaktivitet i samband med stadsracet i Göteborg. Just det året firade Porsche 50 år med 911-modellen och vi hade 25 stycken Porsche 911 som körde kortege genom stan och ner till frihamnen. Folk som vi körde förbi stannade, tog kort och filmade, berättar Johansson.
På banan erbjöds kunderna en åktur i standardbil med tävlingsförarna Johan Kristoffersson och Ola Nilsson. Sedan körde de som ville sina egna bilar på banan.
Senare under helgen var flera av kunderna tillbaka i Göteborg för att se racen från åskådarplats.
– Det var en härlig upplevelse för alla inblandade och för oss känns det viktigt att våra kunder får en koppling till motorsporten eftersom det sitter i generna i varumärket Porsche.

Får känna sig som racerförare
För många kan deltagande i Porsche Center Trackday vara det första kontakten med motorsporten. Vid varje tillfälle erbjuds deltagarna upp till två timmars exklusiv bantid med egen bil, förarcoachning av eller medåkning med en förare i Porsche Carrera Cup Scandinavia, intervjuer med team och förare samt ett unikt studiebesök hos Däckproffsen från Växjö, leverantör av de Michelin-däck tävlingsbilarna kör på.
– Kunderna får känna sig som racerförare, men de får också en helhetsupplevelse. De får se hur depån växer fram och får en inblick i hur team och förare förbereder sig. Efter en trackday är det många som tycker det är extra kul att komma tillbaka på tävlingsdagen, till banan de själva körde för någon dag sedan och som nu trafikeras av förare som de kanske fått instruktioner av eller åkt med, säger Johansson.

Race Lounge och gästförare
Trackdays är en av flera viktiga hörnstenar i Porsche Sveriges verksamhet kring Carrera Cup. En annan är den 300 kvadratmeter stora Porsche Race Lounge som möjliggör för samtliga Porsche Center och seriens partners att bjuda in gäster under racehelgerna.
– Under fjolårssäsongen tog vi emot 850 VIP-besökare, berättar Porsche Sveriges direktör Raine Wermelin, som i år dessutom valt att fortsätta bjuda in internationellt etablerade motorstjärnor som gästförare i mästerskapet.
I premiären på Ring Knutstorp körde Ola Nilsson Porsche Sveriges gula 911 GT3 Cup (991 II) med stor framgång – etta och tvåa i racen – och i Anderstorp gör Björn Wirdheim, tidigare F3000-mästare och test- och reservförare i Formel 1, ett inhopp i mästerskapet.

Porsche Center stöttar förare
Porsche Carrera Cup Scandinavia startades 2004. Årets säsong är den 15:e i ordningen och startfältet är stort. Till Anderstorp räknar man med 25 bilar på gridden.
Av dessa kör åtta med stöd från något av landets redan etablerade Porsche Center. Två, Oscar Palm och Lars-Bertil Rantzow, representerar dessutom var sitt Porsche Center som ännu inte öppnat – Jönköping och Helsingborg.
Rantzow är, förutom delägare i Skånes båda Porsche Center, även projektledare för bygget i Helsingborg.
– Oscar har vi haft ett samarbete med i flera år, främst genom Porsche Center Borås, men nu får vi honom som förare med profilering på Jönköping vilket känns extra kul eftersom han bor där. Centret kommer visserligen inte att stå klart förrän 2019, men med den här satsningen slår vi lite på trumman för verksamheten redan den här säsongen, säger Per Johansson, som också är nöjd över att, med Porsche Center Borås, ha ett samarbete med Carrera Cup-debutanten David Lefèvre.
– Två ytterligheter kan man säga. Palm kom in redan som ung i sporten och gör i år sin tionde säsong i Porsche Carrera Cup. David har alltid gillat sportbilar och i många år drömt om att få tävla med Porsche. Nu har han möjlighet att förverkliga den drömmen i vuxen ålder.

Officiellt stöd från Porsche Center i årets stora startfält har även Lukas Sundahl (Kalmar), Mats Karlsson (Örebro), Magnus Öhman och Thomas Karlsson (Malmö) samt trion Pontus Fredricsson, Robin Jensen och Mats Ek Tidstrand som alla representerar Porsche Center Stockholm.

Samarbeten mellan Porsche Center och förare i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2018
Lukas Sundahl: Porsche Center Kalmar
Oscar Palm: Porsche Center Jönköping
David Lefèvre : Porsche Center Borås
Mats Karlsson: Porsche Center Örebro
Lars-Bertil Rantzow: Porsche Center Helsingborg
Magnus Öhman: Porsche Center Malmö
Thomas Karlsson: Porsche Center Malmö
Robin Jensen: Porsche Center Stockholm
Mats Ek Tidstrand: Porsche Center Stockholm
Pontus Fredricsson: Porsche Center Stockholm

Trackdays Porsche Center 2018
Ring Knutstorp, 3 maj: Porsche Center Malmö
Anderstorp Raceway, 15 juni: Porsche Center Kalmar, Porsche Center Göteborg, Porsche Center Borås
Nürburgring GP-slinga, 6 augusti: Samtliga svenska Porsche Center
Gelleråsen, Karlskoga, 16 augusti: Porsche Center Örebro
Rudskogen, Norge, 10 september: Porsche Center Stockholm, Porsche Center Göteborg, Porsche Center Borås
Mantorp Park, 20 september: Porsche Center Stockholm