Dubbelsegrare i både GTA och GTB

Janne Brunstedt levde upp till smeknamnet ”Rain man” och segrade i båda racen i GTA-klassen i Anderstorp. Även i GTB blev det samma segrare i båda racen genom duon Otto Gullberg — Axel Mörner.
— Jag hade varit nöjd med en seger men nu blev det två, sade Brunstedt efter säsongspremiären.

Brunstedt hade ingenting emot att det blev regn i båda racen. Han går under smeknamnet ”Rain man”.
— Jag lång erfarenhet av att köra i regn, sade han och var förstås helnöjd med att segra i båda racen.
Mycket av eftersnacket kom att handla om de extraordinära förhållandena i andra racet. Extremt regn strax innan gjorde att vattnet forsade på banan. Efter en olycka valde tävlingsledningen att rödflagga loppet (mer om detta längre ner i texten).
— Rätt beslut av tävlingsledningen, det var för farligt. Det gick inte hålla fullt över långa rakan, det har nog aldrig hänt förut, sade Brunstedt.

Inte besvikna

Även tvåan i GTA var identisk med resultatet i första racet. Ingvar Mattsson — Fredrik Larsson. Trea i första race var Mats Karlsson — Johan Carlström och trea i andra race var Matteo Babalus— Christian Hobohm.
— Vi är aldrig nöjda med att bli tvåa men vi hade inte mer att ge i dag. Janne var snabbare än oss och vi får inte vara besvikna, sade Fredrik Larsson som slapp det värsta regnkaoset i andra racet eftersom pro-förarna körda andra delen.
— Det var väldigt svåra förhållanden, alla som höll bilen på banan ska ha en eloge. Till och med när jag kom ut var det stora pölar på långa rakan och då är det lätt det blir vattenplaning, sade Larsson.
Ingvar Mattsson konstaterade också att det inte gick att rå på Brunstedt den här tävlingsdagen.
— Brunstedt körde mycket bra, det var helt omöjligt att nå honom. Även om jag vill vinna får jag acceptera att vi inte var snabbast i dag, sade han.

Roligt i regn

Christian Hobohm — Matteo Babalus var mer än nöjda.
— Fantastiskt, det vara bara att försöka köra och ha kul och inte tänka på att det regnar, sade Hobohm som gillar att tävla i regn.
— Jag tycker det är kul och extra utmanande, sade han och lyfte fram teamkompisen Matteo Babalus.
— Han är ju proffs, utan honom hade jag inte stått här.
Italienaren Babalus var nöjd med sin helg i Sverige.
— Det har varit fantastiska race. Jag är väldigt stolt över Christian och teamet.

Trygghet i bilen

I GTB tog Otto Gullberg och Axel Mörner ett järngrepp om mästerskapet efter dubbelsegern. Och detta trots att de inte riktigt visste hur bilen skulle ställas in för aktuellt underlag.
— Vi körde en kompromiss och den funkade jättebra på upptorkande, sade Gullberg som ännu inte vet hur det är att inte stå på pallen i Swedish GT. De två andraplatserna i premiären följdes upp med en dubbelseger i Anderstorp.
— Vi hade väl lite blandade känslor inför Anderstorp eftersom vi vet att den kräver effektstarka bilar. Vi har tagit i så mycket vi orkat, tittar vi på tiderna har vi nog krämat ut allt som går ur Ginettan.
Axel Mörner var väldigt nöjd med både resultatet och bilen.
— Bilen kändes lugn och trygg. Och vi hade bra fart i regn.

Röjsel överraskade

Daniel Röjsel gjorde comeback i racingsammanhang under Anderstorpshelgen. 22-åringen från Falun har tidigare kört bland annat Radical och JTCC men har de senaste åren satsat på rally. Återkomsten i banracing blev succéartad med två pallplatser, tvåa i första racet och trea i det andra. Hans framfart i Ingvar Mattsson-ägda Chevron-bilen gjorde att han fick extra handikapp med längre depåstopp och vikttillägg. Och det var en del blandade känslor som han sammanfattade helgen.
— Jag är missnöjd med att jag vet hur bra det kunde gått om allt stämt. Jag får vara glad över att allt fungerade och att jag hänger med, bland annat körde jag om en världsmästare (Thed Björk) i andra racet, sade han.
På frågan om det blir en fortsättning, hade han inget svar.
— Jag måste smälta det här först. Det jag vet är att jag ska köra Formel Ford på jubileumsracet här i höst, sade han.

Prinsen nöjd med andraplats

Prins Carl Philip och Thed Björk blev femma respektive tvåa i GTB
— Att ta en pallplats var en fin comeback efter en tuff start på den här helgen. Vi visste att den här banan skulle bli tuff för oss och att sluta femma och tvåa är ganska bra, sade prins Carl Philip.

Niklas Lilja — Kari Mäkinen blev trea i GTB i första heatet.

Inga personskador i våldsam krasch

Som nämnts blev det en våldsam krasch i andra racet. Mats Ek-Tidstrand hamnade bredvid banan i de svåra förhållandena och i hög fart tappade han kontrollen på bilen. Ek-Tidstrand var passagerare i sin bil när han for över banan och rakt in i sidan på Gustav Berggrens bil.
Ek-Tidstrand fördes till Värnamo sjukhus för kontroll men dessbättre kom snart besked att han är oskadad. Berggren togs om hand av sjukvårdspersonal på plats och även han är oskadad.

Kompletta resultat

Tabellställning GTA

Tabellställning GTB