Spännande toppstrid att vänta i fartfylld Porsche Festival på Rudskogen Motorsenter

Lukas Sundahl, Roar Lindland eller Oscar Palm?
Det är frågan när Porsche Carrera Cup Scandinavia gästar Rudskogen Motorsenter och Porsche Festival 2018 kommande helg.
Endast 23 poäng skiljer topptrion åt inför deltävlingen i Norge där hemmasonen Lindland var poängbäst i våras.
En önskerepris för norrmannen och avslutningen på mästerskapet blir en riktig rysare helt i publikens smak.

Tolv poäng skiljer Lukas Sundahl och Roar Lindland åt inför deltävlingen på Rudskogen nu till helgen. Tredjeplacerade Oscar Palm har ytterligare elva poäng upp till mästerskapsledande Sundahl.
Det är förutsättningarna när mästerskapet ska avgöras. Efter årets andra besök i Norge återstår bara finalen på Mantorp Park 21-22 september.

Om Lindland och Palm ska ha någon chans att på allvar utmana Sundahl om titeln och sätta press på honom måste de krympa poängavståndet i helgen. När Porsche Carrera Cup Scandinavia gästade Rudskogen den 19 maj körde Lindland till sig 40 poäng tack vare en seger – hans första någonsin i mästerskapet – och en andraplats. Han tog elva poäng mer än Sundahl, som vann det första racet men som fick nöja sig med nionde plats i det andra sedan han hamnat utanför banan i ett försök att överta ledningen från just Lindland.
Tar båda lika många poäng den här gången kommer det bara att skilja en enda inför avgörandet på Mantorp Park.
– Då blir det spännande, medger Sundahl och tillägger:
– Allt kan hända i racing, det har vi sett många gånger.

Smålänningen har självklart inga planer på att bjuda in varken Lindland eller Palm i matchen. Tvärt om. Han är inställd på att upprepa succén från Kanonloppet i Karlskoga. Där tog 21-åringen från Växjö första dubbelsegern i Carrera Cup-karriären.
– Det skulle vara kul att ta två nya segrar och koppla ett ordentligt grepp om titeln inför finalen om två veckor, säger han.
Lindland och Palm har allt att vinna på tuffa och utmanande Rudskogen Motorsenter. Sundahl är i ett annat läge. Ändå känner han ingen nervositet inför tävlingen.
– Nej, jag är aldrig nervös när jag ska tävla. Jag vet egentligen inte varför. Jag kan vara nervös för andra grejer i vardagen, men aldrig när jag sitter bakom ratten i tävlingsbilen. Det är skönt, för är man nervös kan man bli stirrig och då är det lätt att det blir fel.

Sundahl toppar tabellen trots att han blev påkörd och tvingades bryta ett av racen på Nürburgring tidigare i somras. Delvis beror det på alla hans segrar (sex stycken, som alla gett maximala 20 poäng), men också på att han samlat på sig sex bonuspoäng för pole position och lika många för snabbaste varv.
Tolv poäng totalt, hela försprånget till Lindland!
– De där bonuspoängen är oerhört viktiga och kan bli helt avgörande när mästerskapet ska summeras, konstaterar han.

I Porsche Approved Cup för 991 I-bilar är det matchboll för mästerskapsledande Anton Marklund. Vinner han dubbelt som i de två sista deltävlingarna har han, beroende på hur det går för huvudkonkurrenterna Hugo Andersson och Ole William Nærsnes, chans att avgöra mästerskapet.
Förutom fem segrar och lika många andraplatser i Approved Cup har han åtta placeringar bland de tio främsta totalt. Bästa tävlingen hittills är Nürburgring där Marklund imponerade stort med en femte- och en sjätteplats.

Mästerskapets främste norrman är såklart ovan nämnde Lindland, men det finns anledning för publiken att tro och hoppas på framgångar för fler hemmaförare. Steffen-Andre Feet visade bland annat i Tyskland att han har kapacitet för riktigt framskjutna placeringar. Kan Oslogutten, som ofta är väldigt stark i racen, få till kvalet blir han säkert att räkna med.
I Approved Cup är chanserna till norska topprestationer stora. Både Ole William Nærsnes och Roger Hermansen har stått pall tidigare i mästerskapet. Nærsnes är lyckosammast hittills med sju topp tre-placeringar. Dessutom är han trea i tabellen med bra häng på andreplacerade Hugo Andersson.
En spännande start, i Porsche Sveriges gula gästbil, gör dessutom Harald Huysman. Det ska bli intressant och se vad den tidigare så framgångsrike racern kan förmå på banan han själv äger.

Porsche Festival har alla förutsättningar att bli årets mest fartfyllda publik- och familjeevenemang. Förutom racing i Porsche Carrera Cup Scandinavia, STCC, Swedish GT, Formula STCC Nordic och Norsk GT kommer besökarna bland att bjudas på bilutställning med många häftiga modeller ur Porsches 70-åriga produktion, motorsportinspirerade aktiviteter från LEGO, terrängkörning med Porsche Cayenne, spektakulära shower och e-sporttält från Xbox där man kan provspela nya Forza Horizon 4 och tävla om en Mark Webber-signerad Xbox One-konsol.
Ovan nämnde Mark Webber är på plats liksom många andra, kända racingprofiler.

Läs mer om Porsche Festival och helgens aktiviteter på Rudskogen Motorsenter på Facebook: https://www.facebook.com/porschefestivalen/.

Tidsschema Porsche Carrera Cup Scandinavia, Porsche Festival 2018, på Rudskogen Motorsenter 8-9 september.
Lördag 8 september

Kl 11.10: Test (40 min)
Kl 14.10: Kval, Q1 och Q2 (17 + 8 min)
Kl 17.20: Race 1 (20 min)

Söndag 9 september
Kl 10.40: Warm up (10 min)
Kl 14.45: Race 2 (20 min)