Palm racevinnare – men Sundahl behåller sin ledning i Porsche Carrera Cup Scandinavia

Oscar Palm vann helgens andra heat i Porsche Carrera Cup Scandinavia i Porsche Festival på Rudskogen Motorsenter. Från pole position höll han tämligen enkelt undan för jagande Roar Lindland och Lukas Sundahl på den regnvåta, norska banan.
Med en deltävling kvar att köra, finalen på Mantorp Park 21-22 september, toppar Lukas Sundahl mästerskapet 15 poäng före Lindland och 19 före Palm.

Det blev ett ganska odramatiskt andrarace i Porsche Carrera Cup Scandinavia. På grund av häftigt regnande startades racet bakom säkerhetsbil och polemannen Oscar Palm, som var tvåa i lördagens heat, fick inte ge full gas förrän på det fjärde varvet.
Från täten tog han emellertid en säker ledning, som han behöll trots att säkerhetsbil kallades ut två gånger och samlade ihop fältet.
– Redan efter ett varv kände jag att bilen var exakt lika bra som i går, konstaterade en nöjd Palm, som tog sin andra seger för säsongen.
– Det känns bra att stå överst på pallen igen, och framförallt tycker jag att det är kul för teamet för de gör ett riktigt bra jobb.

Norska hemmahoppet Roar Lindland, vars helgfacit blev en tredje- och en andraplats, försökte haka på Palm, men hade inte riktigt tempot för att utmana om segern.
– Jag saknade grepp i dagens race, så det var svårt och jobbigt, och fokus låg på att försöka hålla tempot. Det fanns inget mer att ge för att komma ikapp Oscar, som var snabb och körde bra, sa Lindland, som uppvaktades av Sundahl i slutet på racet.
– Jag gjorde några småfel, men jag kände ändå inte att min andraplats var hotad.

Lördagens segerherre, Lukas Sundahl, startade från position tre – och rullade även i mål som trea. Han hade bra fart genom hela racet och var lite missnöjd efteråt.
– Farten fanns för att vinna, men det hade inte Roar i dag. Hade jag kommit om honom tror jag till och med att jag hade åkt ifatt Palm, för bilen kändes grymt bra. Jag åkte med bakom Roar men hittade ingen riktig lucka. Jag försökte och var uppe och nästan förbi ett par gånger, men på det här underlaget är det inte jättelätt att köra om någon, konstaterade smålänningen, som inför finalen på Mantorp Park har ett ganska bra grepp om mästerskapet.
– Jo, men en seger till den här helgen hade inte varit fel, men nu kvalade vi lite för dåligt i lördags, säger han.

Bakom dominanterna i mästerskapet svarade både Pontus Fredricsson och Mats Karlsson för starka prestationer. Fredricsson blev fyra i båda heaten, Karlsson femma.
Lars-Bertil Rantzow, som gjorde comeback i ny Porsche 911 GT3 Cup 991 II-bil, hade säkert hoppats på mer än de dubbla sjätteplatser som blev hans facit. Rantzow brukar vara riktigt snabb i regn, men på Rudskogen fick han inte till inställningarna på bilen i det första heatet och efter det andra var han den förste att medge att konkurrenterna före honom var för snabba.

I Porsche Approved Cup, för förare med 991 I-bilar, såg Anton Marklund länge ut att avgöra mästerskapet. Men efter segern i lördagens race blev han påkörd redan på det första varvet i det andra. Smällen resulterade bland annat i en pyspunka som till slut tvingade Marklund i depå för ett däckbyte. Han slutade först på 17:e plats, och femma i Approved Cup, vilket innebär att han får skjuta upp firandet två veckor. Det finns nämligen fortfarande en liten teoretisk möjlighet att han kan bli snuvad på titeln.
– Depåstopp har man inte riktigt tid med i de här sammanhangen, men efter däckbytet kom vi tillbaka och tog i alla fall bonuspoäng för snabbaste varv i klassen, sa Marklund.
Segern i Approved Cup gick i stället till Roger Hermansen, som var tvåa bakom Marklund i lördagens heat. Triumfen var norrmannens första under sitt debutår i Carrera Cup.
– Det känns fantastiskt – och på tiden. Jag lovade redan i somras att jag skulle ta en seger. Den kom nu i stället, sa en glad Hermansen.
Nästa lika glad som Roger var gästföraren och banägaren Harald Huysman, som i sin andra tävling på 24 år nådde 16:e plats i båda racen. Han körde en 991 I-bil med vilken han skulle ha tagit en sjunde och en sjätteplats om han räknats in i Porsche Approved Cup.

Nu gör förarna i Porsche Carrera Cp Scandinavia en uppehåll för att återsamlas på Mantorp Park den 21 september. Då ska mästerskapet avgöras och bäst utgångsläge inför finalen har såklart tabellettan Lukas Sundahl.
Men tro inte att Roar Lindland och Oscar Palm har gett slaget förlorat.
– Vi tog några poäng på Lukas i dag och självklart finns det fortfarande en chans. Det här är inte slut förrän man är i mål i Mantorp. Allt kan fortfarande hända, säger Lindland.