Guldläge för Sundahl när topptrio gör upp i Porsche Carrera Cup Scandinavia

Lukas Sundahl har bäst utgångsläge när Porsche Carrera Cup Scandinavia ska avgöras på Mantorp Park 21-22 september. Inför finalen toppar han tabellen 15 poäng före Roar Lindland och 19 före Oscar Palm.
– Det ska bli spännande och kul. Jag ser fram emot avslutningen, säger 21-åringen från Växjö.

Årets sista deltävling i Porsche Carrera Cup närmar sig med stormsteg. Det är på Mantorp Park i Östergötland mästaren ska koras på lördag. Kampen står mellan trion som tydligt dominerat den 15:e upplagan av mästerskapet:
• Lukas Sundahl, förartalangen från Växjö som slutade tvåa bakom Jocke Mangs 2017. Grävmaskinföraren, som gick in i mästerskapet med favoritstämpel på sig, har levt upp till högt ställda förväntningar. Han och familjeteamet Sundahl Racing har toppat tabellen sedan premiären på Ring Knutstorp och erövrat åtta fullpoängare på vägen till final.
• Roar Lindland, rutinerad norrman som gjort comeback i Porsche Carrera Cup Scandinavia den här säsongen. Efter en lite trög start i premiären har Roar, som tävlar för Porsche Performance Team Norway, visat kapacitet på toppnivå med pallplatser i åtta av de tio senaste racen. Jämte det skandinaviska mästerskapet tävlat Roar med framgång även i Porsche Mobil1 Supercup.
• Oscar Palm, 26 år ung veteran från Jönköping som i år gör sin tionde (!) säsong i Porsche Carrera Cup Scandinavia. I egna teamet Oscar Palm Motorsport har han visat takter i klass med 2014 då han vann mästerskapet. Elva pallplatser på tolv race – varav två segrar – säger en hel del om hans höga nivå.

Nu är han den jagade
Det är alltså den här trion som kommer att stå i rampljuset på Mantorp Park. Mest fokus riktas mot mästerskapsledande Sundahl, som emellertid inte låter sig påverkas av varken snack eller förväntningar.
– Inte ett dugg faktiskt. Jag jobbar på som vanligt fram till torsdag lunch. Då åker jag upp till Mantorp med inställningen att göra som jag alltid brukar. Målsättningen är två bra race utan några dumma grejer. Då brukar det lösa sig, säger den alltid like lugne Lukas.
I fjol kom han till finalen som tvåa i tabellen, sex poäng bakom Jocke Mangs. Då var det smålänningen som ville ikapp och förbi. I år är han den jagade.
– Viss skillnad är det såklart. Då hade jag inget att förlora och körde därefter, säger han och antyder att hans kompromisslösa vilja att vinna kanske får stå tillbaka för lite taktisk racing den här gången.
– Det är roligt att vinna, men en gång som den här får man väl agera lite taktiskt och göra pappa nöjd, säger han och ler.
Pappa Per är teamchef i Sundahl Racing.

Pallplatser nyckeln till titeln
Lukas säger att han inte räknat på förutsättningarna inför finalen, men 15 poäng är ganska mycket med den skala som gäller i Porsche Carrera Cup Scandinavia: 20-18-16-14-12-10 osv.
Om man inte bryter och nollar vill säga. Då är 15 poäng plötsligt ingenting.
– För det första gäller det att göra ett bra kval och kan man erövra pole position är möjligheten till pallplatser stora. Och det är där, topp tre, som jag ska försöka hålla mig i alla fall, säger han.
Gör han det är saken klar. Då kan varken Lindland eller Palm komma ikapp honom. Oavsett hur framgångsrika de är.

”Allt kan hända”
Även om Sundahl har guldläge är det självklart så att varken Lindland eller Palm gett upp. Redan efter målgång i det andra racet på Rudskogen för två veckor sedan sa Lindland så här när han fick frågan om han trodde att det fanns en chans för honom att erövra titeln:
– Ja, ja. Ett mästerskap är inte slut förrän man tagit sig igenom sista sväng och nått målet i det avslutande heatet. Allt kan hända.
Oscar Palm delar givetvis den uppfattningen, även om det fattas 19 poäng upp till Sundahl.
– Vi är medvetna om avståndet, men fullt fokus ligger på förstaplatsen och vi ser fram emot en rolig helg under vilken vi siktar på att prestera bra resultat, säger Oscar.

En ärlig kamp om titeln
Avståndet mellan Lindland och Palm är bara fyra poäng, något som Lukas Sundahl eventuellt tror att han kan ha nytta av. Han hoppas givetvis att hans främsta konkurrenter ska bli upptagna i en tät silverduell.
– Poängmässigt har jag säkrat tredjeplatsen bakåt och har ingenting att förlora. Mitt fokus ligger inte på att erövra andraplatsen, det ligger på förstaplatsen och Lukas Sundahl. Det har det gjort hela tiden, försäkrar Oscar.
Troligtvis kommer fighten i mästerskapstoppen att präglas av tät och tuff racing, men allt talar också för att den blir schysst. Ingen av Sundahl, Lindland och Palm är kända för att köra över gränsen eller uppträda osportsligt på banan. Ärliga tag har präglat deras kamp genom hela mästerskapet och kommer troligtvis att göra det även över finalen på Mantorp Park.
– Men skulle jag hamna bakom Lukas som på Rudskogen kommer jag nog att vara tuffare mot honom nu än vad jag var då, medger Oscar.

Kvartett gör upp
Fighten om titeln är långt ifrån den enda publiken på Mantorp Park kan se fram emot i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Bakom topptrion gör nämligen en annan trio upp om platserna närmast utanför pallen.
Inför avslutningen är Pontus Fredricsson fyra, men han har Magnus Öhman bara nio poäng bakom sig. Tio poäng efter Öhman lurar dessutom Mats ”Snickar-Matte” Karlsson
Det känns logiskt att det är just de tre som gör upp om titeln ”best of the rest” bakom dominanterna Sundahl, Lindland och Palm. Jämte topptrion är nämligen Fredricsson, Öhman och Karlsson de enda – förutom gästförarna Ola Nilsson och Björn Wirdheim – som stått på pallen i Porsche Carrera Cup Scandinavia den här säsongen.

Tätt bakom Marklund
Även i Porsche Approved Cup, för den äldre generationen av Porsche 911 GT3 Cup, 991 I, är det upplagt för en spännande och dramatisk avslutning. Anton Marklund är visserligen redan klar mästare, men platserna bakom norrlänningen lär det bli en tuff strid om i finalen. Mellan Ole William Nærsnes, Hugo Andersson, Anssi-Jukka Kasi och Roger Hermansen skiljer nämligen bara 22 poäng när alla, helt enligt reglerna, räknat bort sina två sämsta raceresultat under säsongen. I finalen är det 44 poäng kvar att tävla om.

De som inte har möjlighet att se Porsche Carrera Cup Scandinavia på plats på Mantorp Park kan följa upplösningen i mästerskapet live på C More och i Sportkanalen på lördag eftermiddag.

Tidsschema Porsche Carrera Cup Scandinavia, Mantorp Park 21-22 september
Fredag 21 september

Kl 11.00: Test (40 min)
Kl 15.00: Kval, Q1 (17 min)
Kl 15.22: Kval, Q2 (8 min)

Lördag 22 september
Kl 11.34: Race 1 (18 min + 1 varv)
Kl 14.35: Race 2 (20 min + 1 varv)