Andreas Bäckman chockar STCC-fältet med pole och varvrekord i kvalet på Mantorp

Andreas Bäckman chockade STCC TCR Scandinavia-fältet i kvalet på Mantorp Park med debut-pole position och nytt varvrekord i sin comeback till mästerskapet.

– Riktigt kul att komma hit och vara med i toppen direkt med ny bil och nytt team för mig. Jag gjorde dessutom några småmissar under mitt varv och en tid under 1:19 hade inte varit helt omöjligt. Ett stort tack till teamet för en väldigt bra bil och jag känner mig stark inför morgondagens tävlingar, säger Andreas Bäckman, som senast tävlade i STCC 2018.

Brink Motorsport-föraren bröt mästerskapsledare Robert Dahlgrens rekordsvit med nio raka pole positions med bara 66 tusendelars marginal.

Men Robert Dahlgren var snabbast i första kvalet och säkrade pole position till första tävlingen och startar tvåa i den andra.

– Min målsättning är alltid satt på pole i båda tävlingarna. Mitt varv i Q2 var helt ok, men det saknades lite. Hatten av till Andreas Bäckman och Brink Motorsport, de var snabba idag. Jag ser fram emot tävlingarna och jag tror vi har lite mer att ge, säger Robert Dahlgren.

Tobias Brink bekräftade Brink Motorsports starka form på Mantorp Park med näst snabbaste tid i första kvalet och tredje snabbaste i det andra.

– Jag fick inte ett riktigt rent kval och man är givetvis bara nöjd när man är längst upp i resultatlistan. Men sjukt snyggt av Andreas att ta pole till andra tävlingen, en vinst för hela teamet, säger Tobias Brink.

Lestrup Racing Team-föraren Oliver Söderström var snabbast av Volkswagen-förarna i båda kvalen med tredje plats i Q1 och fjärde plats i Q2.

– Jag är ändå rätt nöjd med resultatet, speciellt med att vara snabbaste Volkswagen-förare. Det var svårt med upptorkande bana i början, men jag kände tidigt att det inte är lönt att slösa däcken. Så jag väntade tills banan var helt torr och det betalade sig för oss, säger Oliver Söderström.

Hemmahoppet Mattias Andersson kvalade femma i Q1 och sexa i Q2 med sin Lynk & Co 03 TCR.

Mikaela Åhlin-Kottulinsky, som ligger tvåa i mästerskapet, hade en tung kvaldag där hon körde av under Q1-passet och missade Q2 med bara 52 tusendelars marginal. Cupra-föraren kommer att starta från nionde plats i båda tävlingarna.

I mästerskapet utökade Robert Dahlgren sin ledning till 69 poäng över Mikaela Åhlin-Kottulinsky tack vare fyra poäng för andraplatsen i Q2.

Om Robert Dahlgren lämnar Mantorp Park med en ledning på 66 poäng eller mer så står han som preliminär mästare inför finalen på Ring Knutstorp nästa helg.

Helgens första tävling på Mantorp Park startar 10:45 i morgon söndag och samtliga tre tävlingar sänds LIVE på: plus.stcc.se

Resultat – Q1
Resultat – Q2
Komplett mästerskapsställning