Tobias Brink slår varvrekord till dubbelpole i finalkvalet på Mantorp

Tobias Brink sänkte varvrekordet två gånger under kvalet för STCC Grande Finale på Mantorp Park och säkrade en stark dubbelpole inför morgondagens avgörande tävlingar.

– Ett riktigt, riktigt bra kval och skönt att studsa tillbaka efter en tuff tävling på Anderstorp. Jag behövde bara ett försök i första kvalet för att sätta varv och en stor tummen upp för nytt kvalvarvrekord, säger Tobias Brink.

Det nya kvalvarvrekordet lyder 1:18.892 och var 28 tusendelar snabbare än regerande mästare Robert Dahlgren som tog ytterligare ett steg mot sin fjärde STCC-titel med två andraplatser i kvalet.

– Två starter från första startled imorgon känns riktigt bra. Vi har bra fart i bilen och förutsättningarna för morgondagen är goda, jag ser verkligen fram emot avgörandet, säger Robert Dahlgren.

I och med beslutet från Svenska Bilsportförbundet (SBF) att återinföra Robert Dahlgrens seger från Skellefteå leder CUPRA Dealer Team – PWR Racing-föraren med 51 poäng över Andreas Bäckman som bara lyckades kvala sjua och åtta.

Det innebär att Lestrup Racing Team-föraren är den enda föraren som kan utmana Robert Dahlgren om titeln i morgon där det finns 60 poäng kvar att tävla om – förutsatt att SBFs senaste beslut kvarstår.

– Det var ett väldigt tufft kval för min del, vi hade problem med att få till balansen i bilen och jag är självklart besviken. Jag tror det finns mer fart i bilen. Det är nya tag i morgon som gäller, det är tre race kvar och jag kommer att ge allt, säger Andreas Bäckman.

Andreas Bäckmans teamkollega Oliver Söderström lyckades desto bättre i kvalet och kommer att starta trea i de två första tävlingarna.

– Efter de motgångarna vi har haft känns det här sjukt skönt. Det har inte varit lätt, vi har fått börja om från början och till kvalet stämde det äntligen. Sedan är det trist att det saknades några tiondelar till toppen, men vi kämpar på för att ta ikapp det till tävlingarna imorgon, säger Oliver Söderström.

Hugo Nerman var fyra i dagens båda kval medan hemmahoppet Mattias Andersson blev femma i det sista kvalet efter en åttondeplats i det första.

– Åtta var vi självklart inte nöjda med, femma känns helt ok. Vi har kämpat hela dagen att få till balansen. Vi får fundera i natt att hitta några tiondelar till och göra en bra bil till tävlingarna. Vi måste framåt och ta några positioner i tävlingarna, säger Mattias Andersson.

Finalhelgens första tävling av tre startar 10:35 på lördag och sänds LIVE på: plus.stcc.se

Köp dina biljetter till Grande Finale på Mantorp Park här!

Tidsschema – Mantorp Park – STCC
Lördag 1/10
10:38 – STCC – Race 1
13:10 – STCC – Race 2
15:43 – STCC – Race 3

Se komplett schema här.

Poängställning – Förare
Poängställning – Team
Poängställning – Privatförare
Poängställning – Junior-SM
All statistik sedan 1996

Startlista – STCC TCR Scandinavia 2022
Nummer – Förare – Team – Bil
1 – Robert Dahlgren – CUPRA Dealer Team – PWR Racing – CUPRA León Competición
7 – Oliver Söderström – Lestrup Racing Team – Audi RS 3 LMS II
13 – Christian Skaar – Team Auto Lounge Racing – Audi RS 3 LMS II
14 – Dennis Strandberg – Team Strandberg – Volkswagen Golf GTI TCR
16 – Calle Bergman – Exion Racing – Audi RS 3 LMS II
19 – Andreas Bäckman – Lestrup Racing Team – Audi RS 3 LMS II
20 – Mattias Andersson – MA:GP – Lynk & Co 03 TCR
23 – Didrik Esbjug – Esbjug Motorsport – Honda Civic Type R TCR
24 – Marius Solberg Hansen – MSH Motorsport – Volkswagen Golf GTI TCR
31 – Johan Lund – Team Auto Lounge Racing – Audi RS 3 LMS II
33 – Rasmus Hedberg – FH Racing – CUPRA TCR
55 – Axel Bengtsson – CUPRA Dealer Team – PWR Racing – CUPRA León Competición
66 – Erik Olsson Hermansson – Brovallen Design – Audi RS 3 LMS
69 – Hugo Nerman – Brink Motorsport – Audi RS 3 LMS II
70 – Isac Aronsson – Exion Racing – Audi RS 3 LMS II
71 – Tobias Brink – Brink Motorsport – Audi RS 3 LMS II