Robert Dahlgren går med i exklusiv STCC-mästarklubb

Efter årets STCC-final går Robert Dahlgren med i en exklusiv mästarklubb av förare som tagit fler än tre titlar, något bara två andra lyckats med i mästerskapets 27-åriga historia.

– Man kan inte vara annat än stolt över det. Det känns stort att vara en av de tre bästa i STCCs historia, ett mästerskap där toppen alltid har varit oerhört konkurrenskraftig genom alla år, säger Robert Dahlgren.

– Alla förare i STCC strävar efter att vinna så mycket det går och det är mycket som måste falla på plats. Själv knäckte jag koden för några år sedan och mina stora framgångar har kommit de senaste säsongerna. Det som gör STCC-titeln så åtråvärd är att konkurrensen i den absoluta toppen alltid varit hård, oavsett bra eller dåliga år vad gäller antal bilar. Dessutom måste man alltid ta sig i mål och säkra bra poäng, man behöver vara aggressiv. Vissa andra mästerskap i Europa kan man räkna bort tävlingar, men inte i STCC.

Det mest framgångsrika STCC-föraren någonsin heter Richard Göransson som har tagit fem titlar mellan säsongerna 2003 och 2016.

Robert Dahlgren delar andraplatsen med Thed Björk där båda har fyra titlar. Däremot har norrlänningen fler silvermedaljer – sex jämfört med Björks två.

– Richard och Thed är två helt olika förare. Men de har en sak gemensamt, att de är otroliga tävlingsmänniskor. De kör alltid för att vinna och inget annat, man kan aldrig räkna bort dem. Jag har haft bra fighter med dem, både som konkurrent och som teamkollega, säger Robert Dahlgren.

För att bli den mest framgångsrika STCC-föraren någonsin måste alltså Robert Dahlgren ta två titlar till.

Men CUPRA-föraren, som kan nå milstolpen 200 STCC-tävlingar nästa år, vill inte avslöja sina 2023-planer ännu när STCC blir först i världen som elektrifierat nationellt mästerskap.

– Självklart har jag en hunger för fler STCC-titlar. Jag är redo att tävla 2023, oavsett bil eller mästerskap. Men jag kommer aldrig att köra om vi inte kan slåss om mästerskapet. Det trumfar allt. Jag kommer aldrig köra för att komma upp i 200 tävlingar. Det är helt ointressant. Jag älskar att vinna mer än att jag älskar att köra tävlingsbil, säger Robert Dahlgren.

Statistik – STCCs tre mest framgångsrika förare

Richard Göransson
Titlar – 5
Segrar – 43 (24,7%)
Pallplatser – 82 (47,1%)
Pole positions – 16 (11,9%)
Antal tävlingar – 174

Robert Dahlgren
Titlar – 4
Segrar – 53 (27,7%)
Pallplatser – 122 (63,9%)
Pole positions – 52 (37,4%)
Antal tävlingar – 191

Thed Björk
Titlar – 4
Segrar – 27 (22%)
Pallplatser – 63 (51,2%)
Pole positions – 19 (17%)
Antal tävlingar – 123

Utforska mer STCC-statistik här.