Varmt välkomna till STCC 2016. Detta är en mini guide för att hjälpa er in i STCC-världen på ett lättare sätt med den grunden av infon som gör att man lättare kan förstå sig på vad som faktiskt händer ute på racen.

Ute på våra evenemang finns det något för hela familjen. På våra utställningsytor samlas företag från alla tänkbara branscher och det finns alltid något som lockar till ett besök bland våra partners och företag.

För dem minsta i familjen har vi MINI-STCC där det kommer att finnas allt ifrån Segway till Porsche trampbilar för dem minsta i familjen. Allt för att skapa ett koncept där hela familjen kan avnjuta en helg på STCC-banorna.

Bilarna

Bilarna som deltar i STCC är av rörramskonstruktion med en mittmonterad motor på 420 hästkrafter, 6-växlad sekventiell låda och bakhjulsdrift. Däcken är likadana för samtliga bilar och kommer från en och samma fabrikant, Michelin.

Test

Förarna och teamen försöker hitta optimala inställningar på bilarna inför kvalificeringarna.

Kval 1

Förarna har 15 minuter på sig att sätta en så snabb varvtid som möjligt. Resultatet i det första kvalpasset avgör startordningen i Heat 2 – de tio första i kvalet startar Heat 2 i omvänd startordning, platserna 11 och nedåt startar i samma ordning som resultatet i kvalet.

Kval 2 (topp-8)

De åtta snabbaste från den första kvalsessionen går vidare till Super Pole (Q2) där de kör varsitt kvalvarv – de åtta startar först i Heat 1, i samma ordning som resultatet från Super Pole – snabbast först! Startpositionerna 9 och nedåt startar enligt resultatet från det första kvalet.

Heat 1 och 2

Två heat körs där deltagarna ställer upp till start enligt beskrivningen ovan. Först över mållinjen gäller. De tio första förarna får poäng.

Poäng

Poäng delas ut enligt skalan 25, 18, 15, 12, 10, 8, 6, 4, 2, 1 efter placering i Heat 1, Heat 2 och Kval 1. Den som har flest poäng när säsongen är över är mästare!