STCC världens första 100% elektriska nationella mästerskap 2023

STCC blir från och med 2023 världens första 100% elektriska nationella touring car-mästerskap samtidigt som stadsrace gör comeback i mästerskapets kalender.

  • Kraftfullaste STCC-bilarna någonsin med 550 hästkrafter
  • Stadsrace i Helsingborg fram till och med 2025
  • 12 nya tävlingsbilar byggs till 2023

– Sedan STCC startades 1996 är elektrifieringen det enskilt viktigaste och största steget framåt för såväl STCC som skandinavisk motorsport – vi skriver historia, säger Micke Bern, vd för STCC.

– Vi har tillsammans med nyckelpartners arbetat hårt med detta under flera år och nu är förutsättningarna här för att genomföra det på ett hållbart sätt. Vår grundfilosofi är att inspirera samhället till en hållbar omställning genom spektakulär elektrifierad racing. Att vi dessutom tillsammans med Helsingborg kan ta steget tillbaka till städerna är ytterligare ett styrkebesked som den här satsningen möjliggör.

Företaget EPWR bygger just nu de helt nya elektriska STCC-bilarna som producerar 550 hästkrafter – siffror som innebär prestanda med 0-100 km/h på under tre sekunder och en topphastighet nära 300 km/h.

En första produktionsbatch av 12 helt nya STCC-bilar är under produktion inför premiären 2023.

– Hela samhället genomgår just nu en elektrisk revolution och nu blir STCC en del av utvecklingen tillsammans med EPWR, säger Emil Axelsson, EPWR.

– Motorsport är en stark drivande kraft i teknisk utveckling för bilindustrin och med elektrifieringen av STCC med EPWR tar vi steget tillbaka i framkanten av utvecklingen. Responsen vi hittills fått kring de nya STCC-bilarna från såväl nya som existerande partners har varit enormt positiv och vi har tveklöst en spännande era framför oss.

Elektrifieringen möjliggör stadstävling i STCC-kalendern för första gången på över fem år.

STCC har skrivit ett treårskontrakt med Helsingborgs stad där en helt ny stadsbana kommer att skapas centralt i hamnen.

– Vi är oerhört glada över att kunna välkomna STCC till Helsingborg samtidigt som de gör ett historiskt steg till elektriska tävlingsbilar. Detta är grundförutsättning för att kunna genomföra tävlingen och något som passar väl överens med vårt arbete kring omställningen till ett klimatsmart samhälle, säger Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.

– STCC har tidigare tävlat framgångsrikt i städer som Göteborg och Stockholm och vi är oerhört motiverade att axla rollen som värd för den första stadstävlingen i STCC sedan 2017. Förutsättningarna för en riktig folkfest är solklara och vi arbetar tätt med STCC för att skapa bästa möjliga förutsättningar.

Samtliga 12 bilar i den första produktionsbatchen är tingade och mästarteamet Brink Motorsport, nykomlingarna Exion Racing samt Auto Lounge Racing Team är tre av teamen som satsar fullt på STCC 2023.

– Vi har väntat länge på den här dagen där vi startar ett helt nytt kapitel för skandinavisk motorsport. Elektrifieringen av STCC är helt avgörande för framtiden av vår verksamhet och det är med glädje som vi sätter tänderna i den stora omställning som vi har framför oss parallellt med vår nuvarande STCC-satsning, säger Ted Brink, teamchef för Brink Motorsport.

De nya STCC-bilarna baseras på de senaste elektriska produktionsbilarna som privatpersoner kan köpa och köra på vanlig väg. Bilarna modifieras sedan för tävling vad gäller säkerhetsutrustning, bromsar, stötdämpare, elmotorer och mycket mer.

Tävlingsbilarna drivs av en elmotor på 550 hästkrafter i kombination med ett 45 kWh-batteri på 800 volt.

Första modeller att avslöjas är Tesla Model 3, BMW i4 och Volkswagen ID.3.

STCCs mest framgångsrika kvinnliga racingförare Mikaela Åhlin-Kottulinsky har varit med i utvecklingen av de nya tävlingsbilarna från dag ett.

– De nya STCC-bilarna är sjukt roliga och utmanande att köra, de är som natt och dag jämfört med dagens tävlingsbilar, säger Mikaela Åhlin-Kottulinsky.

– Den höga effekten och den låga tyngdpunkten som batterierna ger gör att körkänslan är så nära formelbilar man kan komma, men med den fantastiska racingen som standardbilar ger kvar. Jag har länge trott på elektrisk racing och det är fantastiskt kul att vara med i utvecklingen sedan dag ett. Jag längtar verkligen till 2023!

STCC 2023 startar den 8-9 juli med Västkustloppet på Falkenbergs Motorbana!

Mediainformation
Johan Meissner
Pressansvarig STCC AB
+46(0)70 2413234
press@stcc.se

Vad är STCC?
STCC är Skandinaviens ledande racing-mästerskap som grundades 1996. Mästerskapet tävlar med kraftigt modifierade standardbilar i ett explosivt, kort och adrenalinfyllt tävlingsformat på de bästa racingbanorna i Sverige. Från och med 2023 elektrifieras mästerskapet med helt nya tävlingsbilar på nära 550 hästkrafter, de kraftfullaste bilarna i STCC:s historia. STCC sänds LIVE via streamingplattformen STCC+.

Vad är EPWR?
EPWR är R&D-divisionen av PWR Group, pionjärer inom elektrisk racing. Företaget presenterade den första elektriska touring car bilen redan 2018. EPWR har skapat en hållbar elektrisk racing-plattform för att tillhandahålla den bästa och mest prisvärda racingen för team, förare, åskådare, media och promotorer runt om i världen. Med gatbilar som grund konverterar och anpassar vi modeller från alla tillverkare för elektrisk racing, för en klimatsmart och hållbar framtid. Besök www.epwr.se för mer information.